B 80 Forslag til folketingsbeslutning om ændring af gymnasiestrukturen

Samling: 1979-80 (2. samling)
Status: Bortfaldet
Efter 1. behandling henvist til uddannelsesudvalget.

Forslaget havde følgende ordlyd:

»Folketinget opfordrer regeringen til at fremsætte lovforslag med henblik på en ændring af gymnasiestrukturen efter følgende hovedretningslinier:

1) Gymnasiets undervisning strækker sig over fire år.

2) Adgang til gymnasiet er betinget af, at folkeskolens afgangsprøve ved 9. klasse (udvidet prøve) er bestået med tilfredsstillende resultat i de obligatoriske fag.

3) Herudover kan optages elever, som er fyldt 14 år, og som har bestået en adgangsprøve med tilfredsstillende resultat i sådanne fag, som må anses for afgørende inden for den undervisningsretning, eleven ønsker at følge i gymnasiet.

4) Undervisningen kan afsluttes efter to års forløb med en eksamen, kaldet højere almenuddannelseseksamen (HAU-eksamen).

5) De to første års undervisning tilrettelægges med henblik på

1) at give eleverne den almendannende uddannelse, som den nuværende ordning tilsigter,

2) at danne grundlag for en afgangseksamen efter to års undervisning, som kan give adgang til videregående uddannelser til lærer, sygeplejerske, journalist, socialrådgiver o. lign. Det skal herved overvejes, i hvilket omfang uddannelsen kan koordineres med en række erhvervsuddannelser.

6) Endvidere kan den forberede eleven til yderligere to års undervisning, som er studieforberedende til en uddannelse ved de højere læreanstalter.

7) Disse to år afsluttes med studentereksamen, som alene er adgangsgivende til de højere læreanstalter.«

I bemærkningerne til forslaget begrundes dette bl. a. med folgende:

»De fleste har erkendt, at der må bremses op for den store tilgang af elever til gymnasieuddannelsen. Dette kan bl. a. gøres ved at styrke de faglige uddannelser, men centrum-demokraterne finder ikke, at det er gjort hermed. Centrum-demokraterne ser endvidere med bekymring på den manglende tillid til folkeskolens afgangsprøver og føler derfor, at der er behov for en god afgangseksamen på et lavere niveau end studentereksamen.«

Forslaget kom til 1. behandling sammen med følgende andre beslutningsforslag: om de 16-1 9-åriges uddannelsesmuligheder, jfr. nærmest foranstående sag, og om ungdomsuddannelserne, jfr. B I, nr. 14.

Der blev ikke afgivet betænkning over forslaget.
Partiernes ordførere
Søren Nørgård-Sørensen (S), Knud Øllgaard (V), Børge Halvgaard (FP), Karen Højte Jensen (KF), Eva Bente Møller (KF), Ebba Strange (SF), Ole Vig Jensen (RV), Steen Folke (VS), Jens Kristian Steffensen (KrF) og Alfred Hansen (DR)