B 62 Forslag til folketingsbeslutning om nedsættelse af et sagkyndigt og uafhængigt udvalg til at undersøge og vurdere problemerne omkring dansk sikkerhedspolitik

Samling: 1979-80 (2. samling)
Status: Bortfaldet
Efter 1. behandling henvist til forsvarsudvalget.

Forslaget havde følgende indhold:

»Folketinget opfordrer regeringen til snarest at nedsætte et sagkyndigt og uafhængigt udvalg til at undersøge og vurdere problemerne omkring dansk sikkerhedspolitik.«

Under 1. behandlingen udtrykte udenrigsministeren på regeringens vegne sympati for de tanker, der lå bag beslutningsforslaget. Ministeren oplyste, at regeringen overvejede at nedsætte et permanent udvalg til drøftelse af sikkerhedspolitikken i bred forstand, herunder også de nedrustningspolitiske aspekter, hvorved det eksisterende nedrustningsudvalgs opgaver kunne henlægges til det nye udvalg.

Der var i ovrigt under debatten en gennemgående interesse for skabelsen af et forum for debat om sikkerhedspolitikken, omend der ikke var umiddelbar enighed om sammensætning og kommissorium. Ministerens tanker i så henseende blev senere præciseret under et samråd med udvalget, der endvidere modtog en skriftlig redegørelse herfor samt en oversigt over lignende fora i andre lande og en redegørelse for den sikkerhedspolitiske forskning i Danmark. Disse redegørelser er optrykt som bilag til den beretning, udvalget afgav over beslutningsforslaget, hvori udvalget tog til efterretning, at ministeren var indstillet på at nedsætte et udvalg til at vurdere problemerne omkring dansk sikkerhedspolitik, og at ministeren - da dette udvalg naturligt også vil komme til at beskæftige sig med nedrustningsproblemer - i tilknytning hertil agter at nedlægge det eksisterende nedrustningsudvalg.
Partiernes ordførere
Lasse Budtz (S), John Arentoft (FP), Arne Christiansen (V), Palle Simonsen (KF), Gert Petersen (SF), Jens Bilgrav-Nielsen (RV), Arne Melchior (CD), Steen Folke (VS), Lis Starcke (DR) og Poul H. Møller (KrF)