B 33 Folketingsbeslutning om Danmarks ratifikation af visse dele af resultatet af De multilaterale Handelsforhandlinger og om opsigelse af Bryssel-konventionen om varers toldværdi

Af: Udenrigsminister Kjeld Olesen ()
Samling: 1979-80 (2. samling)
Status: Vedtaget
Folketingsbeslutningen havde følgende ordlyd:

»Folketinget meddeler sit samtykke til, at Danmark ratificerer følgende dele af det den 17. december 1979 i Genéve undertegnede resultat af De multilaterale Handelsforhandlinger, der har været ført inden for rammerne af Den almindelige Overenskomst om Told og Udenrigshandel (GATT):

Aftalen om handel med civile luftfartøjer,

Aftalen om tekniske handelshindringer,

Genéve-protokollen (1979) til Den almindelige Overenskomst om Told og Udenrigshandel for så vidt angår varer, der henhører under Det europæiske Kul- og Stålfællesskab,
samt til, at Danmark opsiger Bryssel-konventionen af 15. december 1950 om varers toldværdi.«

I den skriftlige fremsættelse oplyste udenrigsministeren følgende:

»De multilaterale Handelsforhandlinger blev formelt åbnet i 1973 med vedtagelsen af Tokyo-deklarationen og realitetsafsluttedes i foråret 1979. Resultatet af forhandlingerne er en række fler- og tosidede aftaler mellem deltagerlandene. Disse aftalers indhold er beskrevet i bemærkningerne til forslaget og den efterfølgende redegørelse. Jeg skal her kun fremhæve, at forhandlingsresultatet indebærer klare handelsmæssige fordele for Danmark i form af bedre adgang til vigtige markeder for vor udenrigshandel.

Forhandlingerne er på EFs vegne blevet ført af Kommissionen, og EFs Ministerråd har den 20. november 1979 godkendt resultatet. Grunden til, at en del af dette resultat - aftalerne om handel med civile luftfartøjer, om tekniske handelshindringer og Genéve-protokollen af 1979 for så vidt angår varer, der henhører under Det europæiske Kul- og Stålfællesskab - nu forelægges folketinget, er, at EFs kompetence på handelsområdet (Romtraktatens art. 113) ikke fuldt ud omfatter det opnåede forhandlingsresultat.

Det blev derfor af Ministerrådet besluttet, at de nævnte aftaler også skal tiltrædes af de enkelte medlemslande.

Ved 2. (sidste) behandling vedtoges forslaget med 145 stemmer mod 6 (VS); 11 medlemmer (SF) stemte hverken for eller imod.
Partiernes ordførere
Erik Holst (S), Jørgen Junior (FP), Gert Petersen (SF), Steen Folke (VS) og Niels Mølgaard (DR)