B 25 Forslag til folketingsbeslutning om nedsættelse af afskrivningsprocenten for personbiler til erhvervsmæssig benyttelse

Samling: 1979-80 (2. samling)
Status: Bortfaldet
Efter 1. behandling henvist til skatte- og afgiftsudvalget.

Forslaget havde følgende ordlyd:

»Folketinget opfordrer regeringen til at fremsætte forslag om nedsættelse af afskrivningsprocenten fra 30 til 20 for personbiler til erhvervsmæssig benyttelse samt for driftsmidler til blandet anvendelse.«

Om baggrunden for forslagets fremsættelse oplyses i de ledsagende bemærkninger bl. a. følgende:

»Ved en saldoafskrivning på 30 pct. årligt vil en nyanskaffet bil allerede efter 2 år være nedskrevet til mindre end halvdelen af anskaffelsessummen. Og efter 4 år vil den være nedskrevet til mindre end en fjerdedel.

Denne afskrivningstakt betyder, at afskrivningen af bilen foregår væsentligt hurtigere end bilens værdiforringelse.

Derved bliver virksomhedsejerne via afskrivningsreglerne tilskyndet til en hurtigere udskiftning af deres biler.

Følgen er et unødvendigt ressourceforbrug og en unødvendig belastning af betalingsbalancen.«

Forslaget blev fremsat og ved 1. behandling behandlet sammen med en række andre af forslagsstillerne fremsatte forslag vedrørende såkaldte skattebegunstigelser for virksomhedsejere. Der henvises herom til de foregående 7 sager og den efterfølgende sag i Folketingsårbogen.

Skatte- og afgiftsudvalget afgav ikke betænkning over forslaget.
Partiernes ordførere
Ervin Christian Jensen (S), Helge Dohrmann (FP), Anders Christian Poulsen (V), Karl Kjelgaard (KF), Ole Kalnæs (SF), Aase Olesen (RV), Niels Bollmann (CD), Mikael Lennart Waldorff (VS), Ole Flygaard (DR) og Arne Bjerregaard (KrF)