B 34 Forslag til folketingsbeslutning om oprettelse af Danmarks Frie Radio

Samling: 1978-79
Status: Bortfaldet
Efter l. behandling henvist til kulturudvalget.

Forslaget havde følgende ordlyd:

»Folketinget ønsker

at forbedre nyhedsformidlingen i radio og TV,

at fremme mulighederne for den frie meningsdannelse ved at styrke alsidigheden i radio og TV,

at højne kvaliteten af radio- og TV-programmerne.

Med henblik herpå pålægger folketinget kulturministeren i indeværende folketingssamling at fremsætte forslag til lov om oprettelse af Danmarks Frie Radio. Lovforslaget skal bygge på følgende principper:

1. Der åbnes mulighed for, at de i punkt 4 nævnte presseorganisationer med virkning fra l. juli 1979 kan oprette og drive en landsdækkende radio- og TV-station under betegnelsen Danmarks Frie Radio.

2. Danmarks Frie Radio får adgang til at udsende daglige programmer under tilsvarende tekniske vilkår som Danmarks Radio fra én TV-sender og én radiosender, hvis programmer kan udsendes på såvel FM som MB, LB og KB frekvenser.

3. Danmarks Frie Radios hovedsenderstation placeres vest for Store Bælt efter ledelsens nærmere bestemmelse.

4. I oprettelsen og driften af Danmarks Frie Radio kan deltage repræsentanter for Danske Dagblades Udgiverforening, Distriktsbladenes Sammenslutning, Landsforeningen Danske Lokalblade og Dansk Fagpresseforening (foreningen af danske ugeblade, fagblade og tidsskrifter) og de under disse organisationer hørende dag-, distrikts-, uge- og fagblade m.fl. De deltagende organisationer træffer selv alle afgørelser om ledelsesformen og programfunktionerne for Danmarks Frie Radio, dog således, at der til ledelsen ikke under nogen omstændigheder kan udpeges personer, der beklæder politiske hverv.

5. De på radiofonden indestående midler stilles til rådighed for Danmarks Frie Radio til oprettelse af studier, indkøb af teknisk materiel og andre anlægsudgifter.

6. Danmarks Frie Radio skal være berettiget til at modtage frivillige licensbidrag, at benytte frivillig arbejdskraft og at sælge reklametid.«

Om baggrunden for forslaget anføres i de ledsagende bemærkninger bl. a.:

»Efter forslagsstillernes mening er det utrolig vigtigt, at Danmarks Radios monopol på radio- og TV-formidling brydes. Det er imidlertid ikke ligegyldigt, hvordan bruddet sker. De lovforslag, der i folketingssamlingen 1977-78 var til behandling i folketinget vedrørende den fremtidige tilrettelæggelse af Danmarks Radio, indebar ikke noget reelt brud med de nuværende monopoltilstande. Tværtimod betød de blot en forstærkelse af det offentliges og navnlig regeringens direkte greb om medierne. Herudover indebar de opbygning af nye komplicerede ledelsesorganisationer, der ikke på mindste måde kunne sikre bedre programmer eller større alsidighed i æteren.

Nærværende forslag til folketingsbeslutning går ind for et ægte brud med statsmonopolet. Det vil - hvis det vedtages - åbne mulighed for, at der under betegnelsen Danmarks Frie Radio etableres en af regering og politikere aldeles uafhængig radio- og TV-organisation, og at driften af denne organisation fuldt ud overlades til den danske dags-, uge-, distrikts- og fagpresse. Herved opnås et alternativ til Danmarks Radio, der er sagligt og fagligt kompetent, og som har en langvarig tradition for at forsyne befolkningen med langt mere nyhedsstof, baggrundsstof og underholdning, end Danmarks Radio nogen sinde vil kunne.

Radio- og TV-organisationens hovedsenderstation er tænkt placeret i Jylland eller på Fyn for også geografisk at give det fornødne modspil til Danmarks Radio.

Forslaget medfører ingen udgifter for det offentlige.«

Forslaget blev fremsat og ved 1. behandling behandlet sammen med forslag til lov om frihed i æteren for radiospredningsstationer på det åbne hav eller i luftrummet derover (Frihed for piratsendere) af Kjærulff-Schmidt (FP) m.fl., se årbogen under A.II. nr. 41, hvor dette lovforslag er behandlet.

Kulturudvalget afgav ikke betænkning over forslaget inden folketingsårets udløb.
Partiernes ordførere
Søren Nørgård-Sørensen (S), Svend Andersen (FP), Steffen Kjærulff-Schmidt (FP), Johan Philipsen (V), Arne Melchior (CD), Grethe Fenger Møller (KF), Margrete Auken (SF), Gertrud Stjernholm Nielsen (DKP), Helga Soltau (DR), Niels Helveg Petersen (RV), Jens Møller (KrF) og Mikael Lennart Waldorff (VS)