L 202 Forslag til lov om fritidsundervisning m. v.

Samling: 1977-78
Status: Bortfaldet
Efter 1. behandling henvist til undervisningsudvalget.

Ved lovforslaget foreslås de automatiske refusionsordninger for fritidsundervisningen ophævet, og i stedet forudsættes et beløb svarende til det hidtidige statstilskud fordelt til kommunerne som en del af de af indenrigsministeriet beregnede tilskud efter objektive udgiftskriterier (bloktilskud). Det overlades endvidere til kommuner og amtskommuner at fastlægge rammerne for fritidsundervisningen, som i øvrigt som hovedregel skal initieres privat, og kun hvis dette ikke er tilstrækkeligt, da med offentlig medvirken.

Med hensyn til fritidsvirksomheden for børn og unge afskaffes kravet om, at man skal organisere sig i interessegrupper eller ungdomsklubber, og i stedet overlades det til den enkelte kommune at fastlægge reglerne for denne virksomhed.

Ved fritidsundervisning for voksne overlades det ligeledes til kommunerne at fastlægge retningslinjerne for aktiviteten. Det antages, at deltagerbetalingen vil være uforandret.

Lovforslaget bygger på det udkast til ny fritidslov, som daværende undervisningsminister Tove Nielsen offentliggjorde i sommeren 1974. Lovforslaget blev første gang fremsat i folketingsåret 1976-77, 1. samling, jfr. Folketingsårbogen 1976-77, side 459; dog er kapitlet om uddannelsesrettet fritidsundervisning for voksne udeladt af nærværende lovforslag, idet denne undervisning er omfattet af loven om prøveforberedende enkeltfagsundervisning for voksne.

Udvalget afgav ikke betænkning over lovforslaget.
Partiernes ordførere
Enrico Møller Andersen (S), Bent Wissing (FP), Svend Erik Hovmand (V), Ingolf Knudsen (CD), John H. Winther (KF), Ebba Strange (SF), Freddy Madsen (DKP), Alfred Hansen (DR), Niels Helveg Petersen (RV) og Steen Folke (VS)