B 64 Forslag til folketingsbeslutning om afskaffelse af overflødig dobbeltadministration.

Samling: 1977-78
Status: Bortfaldet
Efter 1. behandling henvist til kommunaludvalget.

Forslaget til folketingsbeslutning havde følgende ordlyd:

»Folketinget opfordrer regeringen til at iværksætte en særlig indsats imod dobbeltadministration i samarbejde med de kommunale organisationer og det offentligt ansatte personale.

Folketinget opfordrer regeringen til at fremsætte lovforslag om afskaffelse af dobbeltadministration i folketingsåret 1978-79.«

I de ledsagende bemærkninger redegøres der for det første for de bestræbelser, der allerede har været udfoldet for at bekæmpe dobbeltadministration. Om baggrunden for forslaget hedder det videre i forslagets bemærkninger:

Tiden er nu inde til at iværksætte en ny runde.

Vigtigt for resultatet er, at arbejdet følges stærkt op både af den statslige administration, de kommunale organisationer, amter og kommuner. De offentligt ansatte bør direkte inddrages i højere omfang end tidligere. Mange offentligt ansatte sidder inde med en specialviden om de administrative problemer, og man bør meget direkte påkalde personalets interesse i en forenklet og hensigtsmæssig administration. Det bør herunder overvejes at åbne mulighed for direkte præmiering af enkelte offentligt ansatte - eller grupper af offentligt ansatte - der fremkommer med velgennemarbejdede forslag. Et sådant præmieringssystem med gode resultater eksisterer for øjeblikket inden for DSB.

For centraladministrationens vedkommende findes i dag i henhold til et cirkulære af 8. november 1967 mulighed for at præmiere rationaliseringsforslag, men så vidt vides, anvendes ordningen i meget begrænset omgang og dækker i øvrigt ikke forslag, der tager sigte på at rationalisere arbejdsgangen mellem statslige og kommunale administrationer.

Det skal i denne sammenhæng understreges, at sigtet med indsatsen imod dobbeltadministration er at frigøre kræfter til bedre betjening af borgerne. Ved hensigtsmæssig tilrettelæggelse af arbejdet er det muligt at spare tid og penge, der kan sættes ind på at skabe en mere brugervenlig offentlig administration. Det er der mange steder i den offentlige administration brug for. Sigtet er derimod ikke en egentlig bortrationalisering af ansatte, hvorimod det selvsagt er naturligt, at rationalisering fører til en anden fordeling af arbejdsopgaver.

Det står forslagsstillerne klart, at der i den offentlige sektor findes en række strukturproblemer, der ikke løses ved en sådan særlig indsats imod dobbeltadministration m. m. I denne forbindelse tænkes f. eks. på de generelle personalepolitiske problemer, på konsekvenserne for den statslige forvaltning af den gennemførte eller planlagte udlægning af opgaver til kommunale myndigheder og på kompetenceproblemerne i forholdet mellem kommunal og amtskommunal administration og den statslige sektorplanlægning.

Disse strukturproblemer trænger i høj grad til afklaring, men der er her tale om meget vidtgårende problemer, som det vil tage nogen tid at trænge til bunds i. Dette betyder imidlertid ikke, at det ikke vil være nyttigt at tage fat på de mange jordnære, praktiske problemer, der vedrører dobbeltadministration. Her er der mulighed for at opnå hurtige resultater, hvis der sættes ind med tilstrækkelig kraft. Dette er baggrunden for, at det foreslås, at indsamling af materiale vedrørende dobbeltadministration m. m. sættes i værk hurtigst muligt, således at praktiske forenklinger kan foreslås og gennemføres i næste folketingssamling.«

Ved 1. behandling udtrykte såvel indenrigsministeren som de fleste af de øvrige ordførere vilje til at se positivt på forslaget i udvalget.

Udvalget afgav en beretning over forslaget til folketingsbeslutning, hvori det bl. a. hedder:

»Indenrigsministeren har således i et svar til udvalget redegjort for, hvorledes regeringen har tænkt sig at videreføre arbejdet med afskaffelse af dobbeltadministration. Det pågældende spørgsmål er tillige med indenrigsministerens besvarelse heraf optrykt som bilag til beretningen.

Udvalget har kunnet tage indenrigsministerens svar til efterretning og forventer, at regeringen fortsat vil være indstillet på at løse problemerne omkring dobbeltadministrationen.«
Partiernes ordførere
Marinus Sørensen (S), Ole Maisted (FP), Svend Erik Hovmand (V), Jes Schmidt (CD), Henning Grove (KF), Ib Nørlund (DKP), Svend Hjortlund Christensen (DR), Niels Helveg Petersen (RV) og Bent Honoré (KrF)