Efter 1. behandling henvist til kommunaludvalget.
Efter 2. behandling henvist til fornyet udvalgsbehandling.
Da loven bortset fra en redaktionel ændring samt den nedenfor beskrevne ændring er identisk med et i folketingsåret 1976-77, 1. samling, fremsat lovforslag, kan der, for så vidt angår lovens indhold og baggrund m. v. i hovedsagen henvises til Årbogens omtale af nævnte lovforslag (se A.II., 1. saml., nr. 23).
Som en realitetsændring i forhold til det omtalte lovforslag gennemførtes i forbindelse med udvalgsbehandlingen af lovforslaget en fremrykning af afslutningstidspunktet for kommunale valg samt valg til folketinget fra kl. 21 til kl. 20.
Fra den af udvalget afgivne betænkning skal følgende udtalelser gengives:
„Udvalget har under udvalgsbehandlingen bl. a. drøftet spørgsmålet om den foreslåede adgang til at tillade, at kandidaternes navne ikke opføres på stemmesedlerne i vedkommende kommune, såfremt hensynet til stemmesedlens indretning og overskuelighed gør det nødvendigt. Der har i udvalget været enighed om, at selv om det principielt ville være ønskeligt, at kandidaternes navne altid var påført stemrnesedlerne, kan praktiske hensyn føre til, at der bør gives indenrigsministeren adgang til at dispensere herfra som foreslået. Udvalget har imidlertid forudsat, at den omhandlede dispensationsadgang kun benyttes i sådanne ekstraordinære situationer, der omtales i bemærkningerne til lovforslaget.
Endvidere har udvalget drøftet spørgsmålet om at gøre det muligt for beboere i beskyttede boliger at afgive stemme i de beskyttede boliger efter tilsvarende retningslinjer som patienter på plejehjem. Indenrigsministeren har i denne forbindelse udtalt over for udvalget, at han er indstillet på at ville medvirke til, at adgangen til at afgive stemme pr. brev søges udvidet til også at omfatte vælgere i beskyttede boliger, der ikke eller kun med uforholdsmæssig vanskelighed kan indfinde sig på det almindelige afstemningssted inden for de for afstemningen fastsatte tidsfrister, og at han, efter at der er givet de kommunale organisationer samt Københavns og Frederiksberg kommuner lejlighed til at udtale sig om en sådan ordning, vil stille lovforslag herom tidligt i folketingsåret 1977-78.
Endelig har udvalget drøftet spørgsmålet om at give hjemmeliggende syge og gamle adgang til at afgive stemme pr. brev, eventuelt efter retningslinjer svarende til den norske ordning, og udvalget skal på denne baggrund opfordre ministeren til at undersøge mulighederne for at indføre en lignende ordning i Danmark".
Lovforslaget blev i betænkningen indstillet til vedtagelse med de af indenrigsministeren stillede ændringsforlag (om fremrykning af afslutningstidspunktet ved kommunale valg og valg til folketinget) af et flertal (udvalget med undtagelse af det konservative folkepartis medlem af udvalget). 2 mindretal inden for flertallet (henholdsvis fremskridtspartiets og centrum-demokraternes medlemmer af udvalget og centrum-demokraternes medlem af udvalget) afgav dog mindretalsudtalelser om muligheden for at foretage sideordnet opstilling ved kommunale valg og om kommunal valgret for EF-borgere. Et mindretal (det konservative folkepartis medlem af udvalget) indstillede lovforslaget til vedtagelse uændret.
Efter at de af indenrigsministeren stillede ændringsforslag var blevet vedtaget ved 2. behandling, blev lovforslaget efter anmodning fra Maisted (FP) henvist til fornyet behandling i kommunaludvalget i anledning af en henvendelse til udvalget fra Kommunernes Landsforening.
Ved 3. behandling afgav udvalgets formand, Henning Jensen (S), mundtlig indstilling over lovforslaget, hvorefter det vedtoges enstemmigt med 158 stemmer. 5 medlemmer (DR) stemte dog hverken for eller imod.