L 212 Lov om midlertidig forhøjelse af de skattemæssige afskrivninger på nyopførte erhvervsbygninger.

Af: Minister for skatter og afgifter Jens Kampmann (S)
Samling: 1976-77 (2. samling)
Status: Stadfæstet
Lov nr. 467 af 14-09-1977
Efter 1. behandling henvist til skatte- og afgiftsudvalget.

Efter 2. behandling henvist til fornyet udvalgsbehandling.

Loven har følgende ordlyd:

„For bygninger, herunder ombygninger og forbedringer, der igangsættes i tidsrummet fra den 1. september 1977 til den 31. december 1980, forhøjes den i afskrivningslovens § 22, stk. 1, 1. pkt., nævnte afskrivningssats på 6 pct. til 10 pct. i anskaffelsesåret og det følgende indkomstår. Erhververen af en bygning, der omfattes af 1. pkt., kan dog kun foretage de forhøjede begyndelsesafskrivninger, som den tidligere ejer ikke har haft adgang til at foretage inden ejerskiftet."

Forslaget fremsattes i folketingets ekstraordinære mødeperiode i august som et led i en række forslag, fremsat dels af regeringen, dels af forskellige partier. Forslagene behandledes sammen ved første behandling og er anført samlet under behandlingen af forslag til lov om ændring af merværdiafgiftsloven. (Forhøjelse af afgiften), se A. I. 2. samling, nr. 103. Størstedelen af forslagene gennemførtes som den kriselovgivning, der blev resultatet af et forlig, indgået mellem partierne S, V, KF og RV.

Om lovens økonomiske konsekvenser oplyses følgende:

„Ved fuld udnyttelse af de fremskyndede afskrivningsmuligheder kan det samlede provenutab herefter anslås til ca. 100 mill. kr. i 1978 og ca. 200 mill. kr. i hvert af årene 1979 og 1980. Heraf skønnes henholdsvis knap 40 og ca. 75 mill. kr. at være provenutab for kommunerne. I 1981 og 1982 vil provenutabet gradvis aftage, fordi der ikke efter forslaget vil være mulighed for forhøjede begyndelsesafskrivninger på erhvervsbygninger, der sættes i gang den 1. januar 1981 eller senere."

Ved 3. behandling blev lovforslaget med nogle af ministeren for skatter og afgifter stillede ændringsforslag vedtaget med 115 stemmer mod 14 (SF, DKP og VS), 4 medlemmer (DR) stemte hverken for eller imod.
Partiernes ordførere
Mogens Camre (S), Mogens Glistrup (FP), Aksel Pedersen (V), Ib Stetter (KF), Niels Bollmann (CD), Ole Olsen (SF), Jørgen Jensen (DKP), Arne Bjerregaard (KrF), Svend Hjortlund Christensen (DR), Niels Helveg Petersen (RV) og Mikael Lennart Waldorff (VS)