L 157 Lov om udskrivning af amtskommunal grundskyld for skatteåret 1978.

Af: Indenrigsminister Egon Jensen (S)
Samling: 1976-77 (2. samling)
Status: Stadfæstet
Lov nr. 275 af 08-06-1977
Efter 1. behandling henvist til kommunaludvalget.

Efter 2. behandling henvist til fornyet udvalgsbehandling.

Efter loven udskrives amtskommunal grundskyld for skatteåret 1978 med 13 promille af den afgiftspligtige grundværdi. Loven indebærer endvidere, at kommunerne til statskassen skal indbetale 2 promille af den amtskommunale grundskyld, der for skatteåret 1978 opkræves af landbrugsejendommes afgiftspligtige grundværdier bortset fra de afgiftspligtige grundværdier, der er fastsat for stuehuse med tilhørende grund og have.

Om baggrunden m. v. for lovforslaget udtalte indenrigsministeren i sin fremsættelsestale:

„Som led i den samlede økonomiske politik og i overensstemmelse med den aftale, der blev indgået mellem en række politiske partier i februar 1977, foreslås det, at den amtskommunale grundskyld — der ellers opkræves med 20 promille — for skatteåret 1978 opkræves nted 13 promille. Da ejendomsbeskatningen i 1978 sker på grundlag af 16. alm. vurdering, skønnes amtskommunernes samlede provenu fra 1977 til 1978 som følge af de forventede stigninger i grundværdierne at ville øges fra ca. 1,5 mia kr. til 2 mia kr. uanset promillenedsættelsen. Uden denne nedsættelse måtte provenuet i 1978 anslås til ca. 3 mia kr.

Endvidere foreslås det, at der — ligeledes i henhold til februarforliget — fra amtskommunerne til staten skal overføres en del af provenuet svarende til 2 promille af de afgiftspligtige grundværdier for landbrugsjord. Dette beløb, der agtes anvendt til fremme af erhvervsøkonomiske foranstaltninger inden for landbruget, skønnes at ville udgøre ca. 65 mill. kr. Bestemmelser om den nærmere anvendelse af dette beløb skal fastsættes ved lov, og jeg tillader mig at henvise til landbrugsministerens lovforslag herom."

For så vidt angår det af indenrigsministeren omtalte af landbrugsministeren fremsatte lovforslag — forslag til lov om ændring af lov om administration af Det europæiske økonomiske Fællesskabs forordninger om markedsordninger for landbrugsvarer m. v. — henvises til årbogens omtale heraf (se A. I. nr. 79).

Ved 1. behandling fik lovforslaget overvejende tilslutning fra ordførerne fra S, FP, V, KF, CD og RV, medens ordførerne fra SF, DKP, DR og VS tog afstand herfra.

Efter at 4 ændringsforslag stillet af mindretal var blevet forkastet ved 2. behandling, blev lovforslaget henvist til fornyet behandling i kommunaludvalget. I den af udvalget afgivne tillægsbetænkning hedder det bl. a.:

„Et flertal (socialdemokratiets, fremskridtspartiets, venstres, det konservative folkepartis, centrum-demokraternes, det radikale venstres og kristeligt folkepartis medlemmer af udvalget) har noteret sig gartnerierhvervets ønske om at blive omfattet af den ordning, der er omhandlet i lovforslaget, i bemærkningerne hertil samt i det af landbrugsministeren den 13. april 1977 fremsatte forslag til lov om ændring af lov om administration af Det europæiske økonomiske Fællesskabs forordninger om markedsordninger for landbrugsvarer m.v. Da ordningen alene omfatter landbruget med henblik på en styrkelse af den animalske produktion, har dette ønske ikke kunnet imødekommes, men flertallet har taget de fremførte synspunkter til efterretning og går ud fra, at regeringen vil lade disse synspunkter indgå i overvejelserne med henblik på forslag til den ordning, som skal iværksættes i løbet af 1978.

Et mindretal inden for flertallet (venstres medlemmer af udvalget) finder, at man af hensyn til gartnerierhvervets specielle vanskeligheder burde overveje det rimelige i, at dette erhverv, ligesom det er tilfældet for landbrugserhvervets vedkommende, fik tilbageført de 2 promille i grundskyld til udnyttelse i dette erhverv, men da dette synspunkt ikke har vundet tilslutning i udvalget, kan mindretallet tiltræde ovenstående flertalsudtalelse."

Efter at et i tillægsbetænkningen af et mindretal (fremskridtspartiets og venstres medlemmer af udvalget) stillet ændringsforslag var blevet forkastet, vedtoges lovforslaget ved 3. behandling med 128 stemmer (S, FP, V, KF, CD, RV og KrF) mod 20 (SF, DKP, DR og VS), medens 1 medlem (Grünbaum (S)) hverken stemte for eller imod.
Partiernes ordførere
Tove Frederiksen (S), Anker Tang Sørensen (FP), Aksel Pedersen (V), Henning Grove (KF), Niels Bollmann (CD), Knud Jespersen (DKP), Kaj Hansen (DKP), Alfred Andersen (SF), Ib Christensen (DR), Niels Mølgaard (DR), Bernhard Baunsgaard (RV) og Carl Thio Tyroll (VS)