L 106 Lov om ændring af lov for Grønland om kommuneskat.

(Indførelse af landsskat).

Af: Minister for Grønland Jørgen Peder Hansen (S)
Samling: 1976-77 (2. samling)
Status: Stadfæstet
Lov nr. 246 af 08-06-1977
Efter 1. behandling henvist til samme udvalg som forslag til lov om ændring af lov om læreruddannelsen i Grønland (se A. 1. nr. 33).

Ved loven, der trådte i kraft ved bekendtgørelsen i Lovtidende, indføres hjemmel til at udskrive en særlig landsskat på indtil 5 pct., hvis provenu direkte skal tilfalde landskassen. Landsskatten udskrives med den af landsrådet fastsatte procent af den skattepligtige indkomst nedsat med personfradraget (skalaindkomsten).

Om baggrunden for lovforslaget oplyste ministeren i sin skriftlige fremsættelse bl. a. følgende:

„Som følge af, at den økonomiske situation for Grønlands landskasse i de senere år har været meget anspændt og det derfor i flere tilfælde har været vanskeligt at imødekomme de krav, som udviklingen i Grønland medfører, har Grønlands landsråd ønsket indført en hjemmel til at udskrive en særlig landsskat, hvis provenu direkte skal tilfalde Grønlands landskasse. Udskrivningsprocenten kan ifølge forslaget højst fastsættes til 5 pct.

Landsskatten udskrives, ligesom den bestående kommuneskat, alene inden for de områder, der omfattes af den kommunale inddeling.

Af praktiske årsager foreslås det at knytte landsskatten til den eksisterende kommuneskatteordning med hensyn til opkrævning og administration.

Lovforslaget er tiltrådt af Grønlands landsråd."

Ved 3. behandling blev forslaget vedtaget med 122 stemmer mod 22 (FP), medens ingen undlod at stemme.
Partiernes ordførere
Søren B. Jørgensen (S), Helge Dohrmann (FP), Aksel Pedersen (V), Johannes Burgdorf (KF), Ib Langsted (CD), Ebba Strange (SF), Bent Honoré (KrF), Ib Christensen (DR) og Bernhard Baunsgaard (RV)