Efter 1. behandling henvist til arbejdsmarkedsudvalget.
Forslaget til folketingsbeslutning havde følgende ordlyd:
„Folketinget opfordrer regeringen til snarest at fremlægge konkrete planer for nedbringelsen af arbejdsløsheden gennem øget ansættelse inden for postvæsenet, statsbanerne, social- og sundhedssektoren samt uddannelsessektoren."
Om baggrunden for forslaget hedder det i de ledsagende bemærkninger:
„Igennem de sidste 2 år har VS gentagne gange påvist, at de besparelser, som folketingets flertal ønskede at opnå ved at skære ned på ansættelserne i den offentlige sektor, i realiteten var lig nul. I den beskæftigelsesplan, som LO og socialdemokratiet fremlagde i januar 1977, er det klart, at man har erkendt, at der ikke opnås besparelser ved afskedigelser, og beskæftigelsesplanen udpeger nogle områder, hvor man som led i nedbringelsen af arbejdsløsheden har planer om flere ansættelser.
Da planen indtil videre må betragtes som værende temmelig uforpligtende, er det nødvendigt at fremsætte et beslutningsforslag, som sikrer, at der bliver fremlagt konkrete planer til gennemførelse.
Denne nødvendighed understreges af følgende:
De økonomiske opgørelser omkring offentlige nedskæringer har vist, at man ikke opnåede reelle besparelser, men derudover må det understreges, at der ingen overslag findes over de langsigtede virkninger af nedskæringerne. Det må her forudses, at der vil følge store samfundsmæssige omkostninger af de aktuelle sociale, sundhedsmæssige og uddannelsesmæssige forringelser.
Derudover skal vi naturligvis understrege det, som for os er det væsentligste, nemlig de utålelige vilkår, som befolkningen — og især de svagest stillede grupper — påføres som konsekvens af besparelserne, uanset om det er som bruger eller som ansat.
Her kan som enkelte eksempler nævnes: Forringet person- og postbefordring og intensiveret arbejdspres som følge af rationaliseringer inden for postvæsenet og DSB, helt uacceptable arbejdsvilkår for rengøringsarbejdere som konsekvens af rationaliseringer (og overdragelse af offentligt rengøringsarbejde til Det danske Rengøringsselskab) og i denne forbindelse også uacceptable hygiejniske forhold på visse hospitaler, hvilket i forbindelse med personalenedskæringer blandt sygeplejersker og -hjælpere betyder spredning af infektioner.
De menneskelige og samfundsmæssige konsekvenser af nedskæringerne inden for daginstitutionsområdet og åndssvageforsorgen burde være velkendte — så velkendte, at det er overflødigt at nævne dem.
Forringelserne på uddannelsesområdet har konsekvenser for klassekvotienterne og forældrearbejdet, undervisningens kvalitet m. v. Konsekvenser som yderligere social sortering gennem skolesystemet og forværring af ungdomsarbejdsløshedsproblemer er indlysende."
Forslaget blev ved 1. behandling afvist så vel af finansministeren, der fandt forslaget overflødigt, som af ordførerne fra S, FP, V og KF samt til dels også CD og KrF. Derimod syntes ordførerne fra SF og DKP samt til dels DR at have sympati for forslaget.
Udvalget afgav ikke betænkning over forslaget.