Efter 1. behandling henvist til erhvervsudvalget.
Loven ændrer lov nr. 59 af 15. februar 1974 om priser og avancer på følgende punkter:
1. Formålsbestemmelsen i lovens § 1 ændres således, at det fremgår af teksten, at indkomstudviklingen for samfundet som helhed skal inddrages i overvejelserne, når det bedømmes, om der er behov for indgreb overfor takster, honorarer og avancer.
2. Det fastsættes, at monopoltilsynet navnlig skal føre tilsyn med udviklingen inden for konkurrencebeskyttede erhverv.
3. Monopoltilsynet pålægges at give indberetning til handelsministeren, når tilsynet skønner, at der på mere betydende områder vil komme en pris- og omkostningsudvikling, som væsentligt afviger fra de mål, der er opstillet for den af folketinget vedtagne økonomiske stabiliseringspolitik.
4. Monopoltilsynet skal ved indgreb over for takstfastsættelsen inden for liberale erhverv tage hensyn til, at indkomstudviklingen inden for den berørte branche står i rimeligt forhold til indkomstudviklingen for lønmodtagere.
Loven træder i kraft den 1. marts 1977 og bortfalder den 28. februar 1979, hvorved dens gyldighedsperiode er sammenfaldende med overenskomstperioden 1977-1979.
Lovforslaget kom til 1. behandling samtidig med de øvrige lovforslag, der var led i aftalen af 16. august 1976 mellem socialdemokratiet, det radikale venstre, kristeligt folkeparti og centrum-demokraterne om den økonomiske politik i den kommende 2-årige overenskomstperiode. Se herom folketingsbeslutning om indkomstpolitik under B. I. nr. 15.
Af fremsættelsestalen og bemærkningerne til lovforslaget fremgår således, at samtidig med, at der gives retningslinjer for indkomstudviklingen for lønmodtagerne, er det efter regeringens opfattelse af afgørende betydning, at den indkomstpolitiske målsætning gennemføres også over for indkomstdannelsen inden for de selvstændige erhverv.
Den pris- og avancelov, som blev vedtaget i februar 1974, vil kunne anvendes med stor fordel til gennemførelse af de indkomstpolitiske intentioner, som nu ønskes gennemført.
Det vil dog være nødvendigt at ændre denne lov, således at der klart gives udtryk for, at der ved dens administration også bør tilstræbes indkomstpolitiske mål. Dette gennemføres ved en ændring af lovens formålsparagraf.
Ved 3. behandling blev lovforslaget vedtaget med 99 stemmer mod 36 (FP, KF og VS); 43 medlemmer (V og Bay (UP)) stemte hverken for eller imod.