L 268 Lov om optagelse af statslån i udlandet.

Af: Finansminister Knud Heinesen (S)
Samling: 1975-76
Status: Stadfæstet
Lov nr. 424 af 25-08-1976
Efter 1. behandling henvist til finansudvalget.

Ved loven bemyndiges finansministeren til at optage lån i udlandet til et samlet beløb af indtil 3.000 mill. kr. i udenlandsk valuta.

Om baggrunden for lovforslaget udtalte finansministeren i sin fremsættelsestale:

„Der resterer i henhold til lov nr. 329 af 10. juni 1976 (se Årbog A.I. a. nr. 22) en bemyndigelse på 878 mill. kr. Herfra skal trækkes modværdien af et offentligt emitteret lån på 100 mill. DM, som forventes hjemtaget den 31. august d. å„ hvorefter der vil restere ca. 638 mill. kr. af lånebemyndigelsen.

En lånebemyndigelse af en sådan størrelse skønnes sammen med den allerede effektuerede låntagning at være tilstrækkelig til at dække finansieringsbehovet i den resterende del af 1976. Der må imidlertid forudses et underskud på betalingsbalancens løbende poster også i 1977, hvorfor ny låntagning under alle omstændigheder bliver påkrævet i 1977.

Da lånemulighederne på det internationale marked forventes at være gunstige i de nærmeste måneder, og da det er af stor betydning, at man opbygger en ret stærk valutarisk position, må det anses for nødvendigt allerede nu at vedtage en ny bemyndigelse til optagelse af lån. Der stilles forslag om en lånebemyndigelse på 3 mia kr., der vil blive anvendt i den takt, som markedsforholdene tilsiger det."

Lovforslaget var et led i regeringens og forligspartiernes samlede plan for en indkomstpolitisk løsning (augustforliget) og skal ses i sammenhæng med de øvrige forslag, som nærværende forslag blev fremsat og behandlet sammen med.

En samlet oversigt over de forslag, der indgik i augustforliget er gengivet i forbindelse med behandlingen af folketingsbeslutning om indkomstpolitik for årene 1977-78 og 1978-79, se årbogen B.I. nr. 15.

Ved 3. behandling blev lovforslaget vedtaget med 150 stemmer mod 24 (FP og Bay), 4 medlemmer stemte hverken for eller imod (VS).
Partiernes ordførere
Kjeld Olesen (S), R. Lysholt Hansen (S), Henning Christophersen (V), Poul Hartling (V), Svend Andersen (FP), Per Gudme (RV), Poul Dam (SF), Gert Petersen (SF), Jens Møller (KrF), Hagen Hagensen (KF), Poul Schlüter (KF), Freddy Madsen (DKP), Knud Jespersen (DKP), René Brusvang (CD), Preben Wilhjelm (VS), Steen Folke (VS), Hans Jørgen Lembourn (UFG) og Svend Bay (UFG)