L 254 Lov om ændring af forskellige skattelove.

(Lempelse af dobbeltbeskatningen af udloddede selskabsindkomster).

Af: Minister for skatter og afgifter Svend Jakobsen (S)
Samling: 1975-76
Status: Stadfæstet
Lov nr. 404 af 20-08-1976
Efter 1. behandling henvist til skatte- og afgiftsudvalget.

Loven medfører en lempelse af den økonomiske dobbeltbeskatning af udloddede selskabsindkomster.

Iflg. ministerens skriftlige fremsættelsestale sker lempelsen på følgende måde:

„Den i lovforslaget indeholdte metode til lempelse af dobbeltbeskatningen bygger på den ene af selskabsskattekommissionens skitser til en ophævelse af dobbeltbeskatningen, nemlig den såkaldte godtgørelsesordning. Forslagets regler afviger dog på væsentlige punkter fra denne skitse. Især er ordningen søgt forenklet.

Efter godtgørelsessystemet, der også er lagt til grund for selskabsbeskatningen i f. eks. Frankrig og England, lempes dobbeltbeskatningen ved en skattenedsættelse hos aktionærerne. Som hidtil skal selskabet betale en ensartet selskabsskat på 37 pct. af hele den skattepligtige selskabsindkomst, hvad enten denne udloddes eller henlægges i selskabet. Ved udlodning af udbyttet indrømmes der imidlertid aktionærerne godtgørelse for ca. 25 pct. af den selskabsskat, der er betalt af den udloddede selskabsindkomst. Denne skattegodtgørelse udgør 15 pct. af det modtagne udbytte.

Ved opgørelsen af den skattepligtige indkomst skal aktionærerne medregne skattegodtgørelsen, der derefter fradrages i de indkomstskatter, der pålignes aktionærerne.

Efter forslaget skal dobbeltbeskatningen kun lempes, for så vidt angår selskabsindkomster, der indtjenes efter lovens ikrafttræden. Der skal derfor i selskabet opkræves en særlig udligningsskat, når selskabet udlodder overskud, der er beskattet i selskabet før lovens ikrafttræden. Det samme skal være tilfældet ved udlodninger af beløb, der ikke beskattes i selskabet.

Denne udligningsskat foreslås opkrævet med 13 pct. af de nævnte udlodninger med tillæg af skattegodtgørelsen på 15 pct. Derved ophæves netop den skattegodtgørelse, der er knyttet til udbyttet.

Som grundlag for påligning af udligningsskat skal selskaberne føre en særlig udlodningskonto. Selskabets postering på udlodningskontoen skal sammen med selvangivelsen indsendes til skattemyndighederne, og posteringerne på udlodningskontoen skal undergives den sædvanlige ligningsmæssige kontrol.

Ved udlodning af udbytte fra et datterselskab til et moderselskab er dobbeltbeskatningen efter de gældende regler søgt ophævet ved hjælp af reglerne om datterselskabslempelse.

Da dobbeltbeskatningen efter forslaget kun lempes, er det foreslåede godtgørelsessystem ikke tilstrækkeligt til helt at fjerne dobbeltbeskatningen imellem moderselskaber og deres datterselskaber.

Denne dobbeltbeskatning foreslås derfor fjernet fuldt ud, ved at moderselskaberne fritages for ved indkomstopgørelsen at medregne udbytter fra datterselskaber, der er hjemmehørende her i landet. Det skal dog være en betingelse herfor, at moderselskabet har ejet mindst 25 pct. af datterselskabsaktierne i hele indkomståret.

Derimod bevares de hidtil gældende regler om datterselskabslempelse med hensyn til udbytter fra udenlandske datterselskaber.

Efter forslaget skal de ændrede regler træde i kraft fra og med indkomståret 1977.

Da dobbeltbeskatningen først skal lempes for selskabsindkomster, der indtjenes i dette indkomstår, vil det først være ved udlodning af udbytte, som hidrører fra selskabsindkomst, der er indtjent i 1977, at der indrømmes skattegodtgørelse. Det vil som hovedregel sige, at der først vil blive indrømmet aktionærerne skattegodtgørelse ved udlodning af aktieudbyttet i indkomståret 1978.

Det vil imidlertid være nødvendigt med særlige overgangsregler, således at der i indkomstårene 1977 og 1978 kun indrømmes skattegodtgørelse til aktionærerne, såfremt disse fremskaffer en særlig attestation fra det udbyttegivende selskab.

Der er nærmere redegjort for disse overgangsproblemer i forslagets bemærkninger."

Ved fremsættelsen af lovforslaget opfyldte regeringen „septemberforligets" aftale om, at der i folketingssamlingen 1975-76 skulle fremsættes lovforslag om lempelse af den eksisterende dobbeltbeskatning i forbindelse med aktieselskabers udlodning af udbytte.

Lovforslaget blev ved 3. behandling vedtaget med 133 stemmer mod 45 (FP, SF, DKP og VS).
Partiernes ordførere
Jens Kampmann (S), Anders Andersen (V), Mogens Glistrup (FP), Bernhard Baunsgaard (RV), Sigurd Ømann (SF), Hagen Hagensen (KF), Kaj Hansen (DKP), Jes Schmidt (CD) og Litten Hansen (VS)