L 182 Lov om ændring af lov om tipning og om ophævelse af lov om afgift af tipning.

Af: Minister for skatter og afgifter Svend Jakobsen (S)
Samling: 1975-76
Status: Stadfæstet
Lov nr. 309 af 10-06-1976
Efter 1. behandling henvist til skatte- og afgiftsudvalget.

Med loven, der trådte i kraft den 1. juli 1976, ændres fordelingen af tipsoverskuddet, således at 71 pct. anvendes til idrætsformål, 7 pct. til formål af almen kulturel karakter, 5 pct. til andre almennyttige formål, 3,4 pct. til støtte af ungdommens friluftsliv og 13,6 pct. til støtte af andre ungdomsformål.

Af det beløb, der anvendes til idrætsformål, fastsætter loven følgende fordeling: 44 pct. til Dansk Idrætsforbund, 23 pct. til De danske Skytte-, Gymnastik- og Idrætsforeninger, 18 pct. til De danske Gymnastik- og Ungdomsforeninger, 4 pct. til Dansk Firma-Idræts Forbund, 2 pct. til Dansk Boldspil-Union og 2 pct. til Danmarks Olympiske Komité.

Loven indebærer samtidig en ændret fremgangsmåde ved fordelingen af tipsmidlerne.

Endelig foretages en omlægning af afgifterne, hvorved rækkeafgiften ophæves og erstattes af en forhøjelse af den staten tilfaldende afgift af omsætningen fra 10 til 20 pct., dog i de to førstkommende regnskabsår til 19 pct.

Loven trådte i kraft den 1. juli 1976.

Til grund for lovforslaget forelå en betænkning fra idrætsudvalget. (Betænkning nr. 709/74).

Ved lovforslagets 1. behandling blev der fra flere sider rejst indvendinger mod den oprindeligt foreslåede fordeling af tipsmidlerne. Ministeren for skatter og afgifter stillede under udvalgsbehandlingen ændringsforslag vedrørende bl. a. dette spørgsmål.

I betænkningen fra skatte- og afgiftsudvalget indstillede et flertal (socialdemokratiets, venstres, det radikale venstres, socialistisk folkepartis, Danmarks kommunistiske partis og centrum-demokraternes medlemmer af udvalget) lovforslaget til vedtagelse med de af ministeren for skatter og afgifter stillede ændringsforslag. Flertallet ønskede dog samtidig tilskudsreglerne suppleret på en række områder, hvorom henvises til betænkningens tekst.

Ved 3. behandling blev lovforslaget vedtaget med 127 stemmer mod 32 (FP og KF), medens 1 medlem (Berglund (Grønl.)) hverken stemte for eller imod.
Partiernes ordførere
Mogens Camre (S), Peter Brixtofte (V), Mogens Glistrup (FP), Svend Haugaard (RV), Ebba Strange (SF), Arne Bjerregaard (KrF), Ib Stetter (KF), Villy Fuglsang (DKP), Erhard Jakobsen (CD) og Kurt Hansen (VS)