Efter 1. behandling henvist til retsudvalget.
Hovedpunkterne i loven er følgende:
1. Ændring af reglerne i straffelovens §§ 16-18 om de strafferetlige følger af psykisk abnormitet.
2. Ændring af reglerne i straffelovens § 8 om danske domstoles kompetence i straffesager med henblik på at muliggøre dansk tilslutning til FN-konventionen om forebyggelse af og straf for forbrydelser mod internationalt beskyttede personer, herunder diplomatiske repræsentanter.
3. Ændring af reglerne i straffelovens § 8 og § 10 a om danske domstoles kompetence i straffesager og fremmede straffedommes retskraft med henblik på at muliggøre dansk tilslutning til den europæiske konvention om overførsel af retsforfølgning i straffesager.
4. Ændring af straffelovens § 158 således, at det i lovteksten udtrykkeligt angives, at bestemmelsen omfatter falsk forklaring for udenlandske domstole og for De europæiske Fællesskabers Domstol. Ændringen har sammenhæng dels med lov om nordisk vidnepligt, dels med Danmarks medlemskab af De europæiske Fællesskaber.
5. Ændring af straffelovens § 191, således at der indføres en særlig strafferamme på fængsel i indtil 10 år for den groveste narkotikakriminalitet, dog således at hash er undtaget fra den udvidede strafferamme.
Lovforslaget som fremsat omfattede dels en række forslag, der havde været fremsat i folketingsåret 1972-73, 1973-74 og 1974-75, se under 1. samling A.II. nr. 47, dels enkelte ikke tidligere fremsatte forslag.
Ved 1. behandling fik lovforslaget bred tilslutning fra partiernes ordførere, dog udtrykte nogle ordførere betænkelighed ved forhøjelsen af strafferammen for grove narkotikaforbrydelser af frygt for den afsmittende virkning nedad, en sådan forhøjelse kunne få. Udvalgsbehandlingen resulterede i ændringsforslag fra et flertal om, at hash undtages fra den udvidede strafferamme, samt om, at sager, i hvilke der rejses tiltale efter den omtalte bestemmeise i straffelovens § 191, stk. 1, 2. pkt., skal behandles ved nævningeting.
Ved 3. behandling blev lovforslaget vedtaget med 137 stemmer, 4 medlemmer (VS) stemte imod, og 9 medlemmer (KrF) stemte hverken for eller imod.