Efter 1. behandling henvist til retsudvalget.
Loven er på nær en mindre redaktionel ændring identisk med tidligere fremsatte forslag til bekæmpelse af skadelig økonomisk virksomhed, se derfor vedr. lovens indhold folketingsårbogen 1973-74, side 365 og nedenfor 1. samling, A.II. nr. 45.
Forhandlingerne drejede sig især om spørgsmålet om at gennemføre en generel straffebestemmelse. Et ændringsforslag herom stillet af justitsministeren blev forkastet ved 2. behandling. Under denne behandling blev der af Wilhjelm (VS) stillet følgende forslag om motiveret dagsorden (F. sp. 5689):
„Idet folketinget erkender, at de forslag til ændring af borgerlig straffelov og aftaleloven, som her er til behandling, selv i de mest vidtgående formuleringer kun i meget begrænset omfang er anvendelige over for den økonomiske kriminalitet,
opfordrer tinget regeringen til at fremsætte lovforslag til sikring af
— beskatning af renter af private pantebreve,
— indseende med den udlånsvirksomhed, som foregår uden for det organiserede kapitalmarked,
— effektiv indgriben over for udlejere, der forsømmer deres pligter efter lejeloven,
— effektivisering af skattekontrollen og ligningen,
— udvidelse af pengeinstitutternes oplysningspligt vedrørende rentetilskrivninger på indlånskonti og
— indseende med udbetaling af obligations- og aktieudbytter,
som altsammen er nævnt af straffelovrådet i den indhentede udtalelse af 14. januar 1974,
og fortsætter behandlingen af lovforslaget."
Dette forslag forkastedes med 86 stemmer mod 19 (SF, DKP, VS).
Et mindretal (S, RV, SF) havde stillet et ændringsforslag, hvorefter domstolene fik mulighed for at opretholde en aftale med ændring af de vilkår, der var urimelige eller i strid med redelig handlemåde. Efter at dette ændringsforslag var vedtaget med 79 stemmer for og 78 stemmer imod, foretoges afstemning over det ved navneopråb, som gav til resultat, at det forkastedes med 81 stemmer imod 81; 17 medlemmer var fraværende.
Ved 3. behandling blev lovforslaget vedtaget med 116 stemmer mod 23 stemmer (FP). 21 medlemmer (KF, DKP og VS) stemte hverken for eller imod.