L 30 Lov om skattemæssig tilbageførsel af underskud i aktieselskaber m.v.

Af: Anders Andersen (V)
Samling: 1974-75 (2. samling)
Status: Stadfæstet
Lov nr. 290 af 26-06-1975
Efter 1. behandling henvist til skatte- og afgiftsudvalget.

Efter 2. behandling henvist til fornyet udvalgsbehandling.

Lovens hovedbestemmelser er følgende:

„§ 1. Et selskab eller en forening m. v. som nævnt i selskabsskattelovens § 1, stk. 1, nr. 1-3, 5-6, eller stk. 2, 1. pkt., hvis skattepligtige indkomst for skatteåret 1975-76 udviser underskud, kan kræve de betalte og eventuelt resterende indkomstskatter for skatteåret 1974-75 nedsat med et beløb svarende til 37 pct. af underskuddet opgjort efter reglerne i § 2. Det samme gælder selskaber som nævnt i selskabsskattelovens § 2, stk. 1, litra a og b, for så vidt angår underskud, der hidrører fra de dér nævnte indkomstkilder. Nedsættelse af de pålignede skatter kan dog ikke ske, såfremt selskabet eller foreningen m.v. den 1. juni 1975 er ophørt eller under likvidation.

Stk. 2. Kravet om nedsættelse af de pålignede skatter skal fremsættes senest den 1. august 1975 over for den skattemyndighed, hvortil selvangivelsen for skatteåret 1975-76 er indgivet.

§ 2. Ved opgørelsen af det underskud, som danner grundlag for nedsættelse af indkomstskatterne, kan der ikke foretages fradrag for

1. forskudsafskrivning, jfr. afskrivningslovens § 14 og afsnit IV A,

2. investeringsfondshenlæggelser, jfr. lov om investeringsfonds,

3. nedskrivning af varepartier indkøbt på bindende kontrakt, jfr. varelagerlovens kapitel II, eller

4. nedskrivning af varelager, jfr. varelagerlovens kapitel I, med større beløb, end der er nedskrevet for indkomståret 1973.

§ 3. Det efter de almindelige regler opgjorte underskud i indkomståret 1974 kan efter ligningslovens § 15 fradrages i selskabets skattepligtige indkomst for de nærmest efterfølgende 2 indkomstår i det omfang, underskuddet ikke har medført en nedsættelse af skatterne for skatteåret 1974-75.

§ 4. Er der med virkning fra skatteåret 1975-76 givet tilladelse til beskatning efter reglerne i kapitel I i lov nr. 143 af 2. maj 1967 om beskatning ved sammenslutning af aktieselskaber m.v., kan indkomstskatter, der er pålignet de sammensluttede selskaber, ikke nedsættes efter § 1, stk. 1.

Stk. 2. Har ligningsrådet med virkning fra skatteåret

1975-76 givet tilladelse til sambeskatning mellem to eller flere aktieselskaber, kan indkomstskatterne kun nedsættes efter § 1, stk. 1, på grundlag af underskud opgjort i det samme selskab."

Lovforslaget, der var en genfremsættelse af et af regeringen venstre i forbindelse med „helhedsplan 1975" fremsat lovforslag (se 1. samling, A. II., Dr. 7), fremsattes af daværende finansminister Anders Andersen, men blev efter regeringsskiftet den 13. februar 1975 taget tilbage af minister for skatler og afgifter Svend Jakobsen. Samme dato genoptoges forslaget dog af venstre ved Anders Andersen.

Lovforslaget fremsattes i øvrigt sammen med følgende lovfor - slag:

forslag til lov om ændring af lov om skattemæssige afskrivninger m. v. (se nærmest foranstående sag),

forslag til lov om ændring af lov om investeringsfonds (se 2. samling, A. II., nr. 50) og

forslag til lov om ændring af lov om indskud på etable1'ingtllconto (se

2. samling, A. II., nr, 4).

Ved lovforslagets 1. behandling udtalte ministeren for skatter og afgifter, at han ikice fandt, at de foreslåede regler var nogen hensigtsmæssig foranstaltning. Ordførerne for socialdemokratiet, socialistisk folkeparti og Danmarks kommunistiske parti kunne ikke medvirke til forslagets fremme, medens der fra de øvrige partiers ordførere udtaltes en mere positiv interesse for forslaget.

Lovforslaget gennemførtes dog med nogle ændringer sammen med følgende love:

Lov om ændring af lov om skattemæssige afskrivninger m. v. (se nærmest foranstående sag),

Lov om en ekstraordinær afskrivning og om forhøjede ordinære afskrivninger for 1975 og 1976 (se 2. samling, A. I., ar. 124) samt

Lov om midlertidigt investeringsfradrag (se nærmest følgende sag). Ved 3. behandling vedtoges lovforslaget med 123 stemmer mod 15 (SF, DKP og VS). Ingen undlod at stemme.
Partiernes ordførere
Mogens Camre (S), Knud Enggaard (V), Mogens Glistrup (FP), Sigurd Ømann (SF), Bernhard Baunsgaard (RV), Ib Stetter (KF), Arne Bjerregaard (KrF) og Knud Jespersen (DKP)