L 164 Lov om midlertidigt investeringsfradrag.

Af: Ib Stetter (KF) , Erik Ninn-Hansen (KF) og Poul Schlüter (KF)
Samling: 1974-75 (2. samling)
Status: Stadfæstet
Lov nr. 294 af 26-06-1975
Efter 1. behandling henvist til skatte- og afgiftsudvalget.

Loven har følgende indhold:

„§ 1. Investeringsfradrag efter reglerne i denne lov kan foretages i anledning af opførelse, ombygning eller forbedring af erhvervsbygninger.

Stk. 2. Investeringsfradrag kan foretages, når

a) opførelse af en ny bygning eller ombygning af en bygning, der ikke hidtil har været afskrivningsberettiget, er igangsat i tiden 1. april 1975 til 31. december 1976 og bygningen i umiddelbar fortsættelse heraf og senest 2 år efter igangsættelsen er færdiggjort og taget i brug til et formål, der giver ret til afskrivning efter lov om skattemæssige afskrivninger m.v.,

b) ombygning eller forbedring af en afskrivningsberettiget bygning er igangsat m.v. som nævnt under a).

§ 2. Ved opgørelsen af den skattepligtige indkomst for det indkomstår, hvori bygningen er færdiggjort og taget i brug som nævnt i § 1, stk. 2, og for det følgende indkomstår kan investeringsfradrag foretages med 5 pet. årlig af anskaffelsessummen for bygningen og de særlige installationer i denne eller af ombygnings- eller forbedringsudgiften.

Det er dog en betingelse, at bygningen ved vedkommende indkomstårs udgang tilhører den skattepligtige og bruges til et formål, der giver ret til skattemæssige afskrivninger.

Stk. 2. Anskaffelsessummen samt ombygnings- eller forbedringsudgiften opgøres efter reglerne i lov om skattemæssige afskrivninger m.v. Er kun en del af bygningen afskrivningsberettiget, finder den nævnte lovs § 20 anvendelse.

Stk. 3. Investeringsfradrag kan kun beregnes af det beløb, hvormed anskaffelsessummen overstiger 60.000 kr.

§ 3. Investeringsfradrag berører ikke størrelsen af de afskrivninger, der kan foretages efter lov om skattemæssige afskrivninger m.v. Fradraget berører heller ikke opgørelsen af en eventuel salgsfortjeneste efter lov om særlig indkomstskat m.v. eller efter § 5, stk. 1, litra a, i statsskattelov nr. 149 af 10 april 1922.

§ 4. Loven gælder ikke for Færøerne og Grønland."

Ved lovforslagets 1. behandling erklærede ministeren for skatter og afgifter sig for skeptisk over for en almindelig regel, der hjemler ret til afskrivning på beløb, der ligger ud over anskaffelsessummen, også når den formes som investeringsfradrag, ligesom han var betænkelig ved de provenumæssige virkninger.

Lovforslaget mødte under 1. behandling modstand fra ordførerne for socialdemokratiet, fremskridtspartiet, Danmarks kommunistiske parti og venstresocialisterne, hvorimod ordførerne fra venstre, det radikale venstre, det konservative folkeparti, kristeligt folkeparti og centrum-demokraterne erklærede sig villige til at behandle forslaget i forbindelse med øvrige allerede foreliggende forslag til forbedring af erhvervslivets vilkår.

Loven gennemførtes i forbindelse med følgende love:

Lov om ændring af lov om skattemæssige afskrivninger m. v.

Lov om skattemæssig tilbageførsel af underskud i aktieselskaber m. v. (se de nærmest foranstående sager) samt

Lov om ekstraordinær afskrivning og om forhøjede ordinære afskrivninger for 1975 og 1976 (se 2. samling, A. I., nr. 124).

Under udvalgsbehandlingen undergik lovforslaget den ændring, at kravet om, at byggeriet skulle være fuldført i perioden 1. april 1975 til 31. december 1976, ændres til, at byggeriet blot skulle være igangsat i denne periode og fuldført senest 2 år efter igangsættelsen. Ligeledes ændredes det oprindelige forslag om, at det samlede investeringsfradrag skulle udgøre 20 pct. fordelt over 4 år med 5 pct. årlig, til en regel om, at det skulle udgøre 10 pct. fordelt over 2 år med 5 pct. årlig.

Lovforslaget blev ved 3. behandling vedtaget med 101 stemmer med 39 (FP, SF, DKP og VS). Ingen undlod at stemme.
Partiernes ordførere
Mogens Camre (S), J. E. Foged (V), Mogens Glistrup (FP), Bernhard Baunsgaard (RV), Arne Bjerregaard (KrF), Knud Jespersen (DKP), Erhard Jakobsen (CD) og Steen Folke (VS)