B 52 Forslag til folketingsbeslutning om ændring af ligningsloven. (Lejeværdiregler m. v.).

Samling: 1974-75 (2. samling)
Status: Bortfaldet
Efter 1. behandling henvist til sk0tte- og afgiftsudvalget.

Forslaget havde følgende indhold:

„Folketinget opfordrer regeringen til at udarbejde lovforslag om ændring af ligningsloven efter følgende retningslinjer:

1. Af ejerboliger svares 2 pct. i afgift af den til enhver tid gældende ejendomsvurdering. Afgiftsprovenuet fordeles mellem stat, amter og kommuner.

2. For ejendomme, der ikke anvendes til helårsbeboelse (sommerhuse), udgør afgiften 2 pct. af forskelsværdien. Afgiften tilfalder kommunen.

3. Forinden afgift beregnes, foretages fradrag, der indeksreguleres i overensstemmelse med udviklingen i den almindelige ejendomsvurdering, idet 15. almindelige vurdering sættes lig 100:

a. for ejendomme beliggende i byzoneområder — 100.000 kr.
b. for ejendomme beliggende i landzoneområder — 70.000 kr.
c. for folke-, invalide- og enkepensionister forhøjes fradraget med 50 pct.

4. Vedligeholdelsesudgifter, kloakudgifter og vandafgifter anses for private udgifter og kan ikke fradrages den skattepligtige indkomst.

5. Udleje af sommerhuse og dele af egen bolig tillægges kun den skattepligtige indkomst for den del af lejeindtægten, der overstiger 5 pct. af ejendomsvurderingen.

6. Den fikserede ejendomsskyld til staten bortfalder.

7. Renteudgifter må fradrages ved indkomstopgørelsen.

8. Loven træder i kraft den 1. januar 1977."

Ved 1. behandling fremhævede ministeren for skatter og afgifter, at gennemførelse af en sådan ordning ville give anledning til ny administration og medføre et provenutab af en størrelsesorden på omkring 500 mill. kr. I øvrigt måtte han afvise forslaget alene af den grund, at det var i klar strid med boligaftalen. Med samme motivering afvistes forslaget af den socialdemokratiske ordfører, og heller ikke ordføreren for det konservative folkeparti kunne medvirke, da også han anså forslaget for at være i strid med boligforliget. Ordførerne for fremskridtspartiet og kristeligt folkeparti var positivt forhandlingsvillige, hvilket også — omend mere betinget — gjaldt ordføreren for det radikale venstre. Ordførerne for socialistisk folkeparti og Danmarks kommunistiske parti havde derimod ikke meget godt at sige om forslaget.

Skatte- og afgiftsudvalget, hvortil forslaget henvistes, afgav ikke betænkning herover inden folketingsårets afslutning.
Partiernes ordførere
Karl Nielsen (S), Henning Christophersen (V), Steffen Kjærulff-Schmidt (FP), Sigurd Ømann (SF), Per Gudme (RV), Ib Stetter (KF), Arne Bjerregaard (KrF) og Kaj Hansen (DKP)