L 25 Forslag til lov om ændring af lov om pressens brug.

Samling: 1974-75 (1. samling)
Status: Bortfaldet
Efter 1. behandling henvist til retsudvalget.

Lovforslaget er en sammenarbejdning med mindre ændringer af de af samme forslagsstillere tidligere fremsatte forslag til lov om ændring af borgerlig straffelov. (Freds- og ærekrænkelser m.v.) og forslag til lov om ændring af lov om pressens brug (se Folketingsårbog 1973-74, side 416 og side 378).

Lovforslaget indeholder i hovedtræk følgende ændringer:

Strafansvaret udvides således, at udgiveren kan pålægges bødeansvar, såfremt redaktøren eller forfatteren ifalder straf for overtrædelse af straffelovens §§ 264a, 264d, 266b, 267 og 268. Bødens størrelse fastsættes under hensyntagen til lovovertrædelsens grovhed og skriftets udbredelse. Vedr. berigtigelse kræves kun, at der er tale om oplysninger, der er „egnet til at skade", for at en retligt interesseret kan kræve berigtigelse optaget.

Der pålægges redaktøren oplysningspligt om fremgångsmåden ved klagemål. Videre kan redaktøren idømmes bøde, hvis en berigtigelse er nægtet ,,uden skellig grund". Hvilket er en skærpelse af den gældende regel.

Mindstegrænsen for bøder, der kan forelægges landsretten, foreslås hævet fra 100 kr. til 1000 kr.

Adgangen til at bødefælde den berigtigelsessøgende foreslås ophævet.

Endelig foreslås det i § 10 nævnte møde i landsretten holdt for åbne døre.

Under 1. behandlingen oplyste justitsministeren, at Danske Dagblades Fællesrepræsentation havde nedsat et udvalg til overvejelse af spørgsmålet om revision af de presseetiske regler og af pressenævnets sammensætning og kompetence, samt at straffelovrådet for tiden behandlede spørgsmålet vedrørende bøderegler, og at det derfor næppe ville være rigtigt at tage spørgsmålet om en ændring af presselovens ansvarssystem op til nærmere overvejelse, før udvalgene havde afsluttet deres arbejde.

På grund af udskrivning af valg til folketinget nåede retsudvalget ikke at færdigbehandle forslaget.
Partiernes ordførere
Ejler Koch (S), Ole Gerstrøm (FP), Gustav Holmberg (V), Poul Overgaard Nielsen (RV), Hagen Hagensen (KF), Arne Melchior (CD), Poul Dam (SF), Ib Christensen (DR) og Villy Fuglsang (DKP)