L 41 Forslag til lov om ændring af lov om kommunernes styrelse styrelse og om ændring af lov om ændringer i lov om kommunale kommunalevalg.

(Ændring af antallet af kommunalbestyrelsesmedlemmer).

Af: Kaj Hansen (DKP) , Villy Fuglsang (DKP) , Knud Jespersen (DKP) , Freddy Madsen (DKP) , Ib Nørlund (DKP) og Hanne Reintoft (DKP)
Samling: 1973-74 (2. samling)
Status: Bortfaldet
Efter 1. behandling henvist til kommunaludvalget.

Lovforslaget tilsigter at forhøje antallet af kommunalbestyrelsesmedlemmer, således at medlemstallet i amtskommuner skal være mindst 13 og højest 31. I de øvrige kommuner fastsættes medlemstallet således:

[Se oversigt i Folketingsårbogen 1973-74, side 413]

Endelig fastsættes antallet af medlemmer af Københavns borgerrepræsentation til mindst 101.

Om baggrunden for lovforslaget udtalte ordføreren for forslagsstillerne i sin fremsættelsestale:

"Forslaget går ud på at gennemføre en betydelig udvidelse af antallet af kommunalbestyrelsesmedlemmer. Efter den nuværende lov er det højeste antal medlemmer i en kommunalbestyrelse 31 med undtagelse af Københavns kommune, der har 55 medlemmer. En række kommuner har endog færre kommunalbestyrelsesmedlemmer end det i lovgivningen tilladte.

Da de store kommunesammenlægninger blev gennemført i 1970 skete der kun en ubetydelig udvidelse af antallet af kommunalbestyrelsesmedlemmer i de enkelte kommuner. Erfaringerne har vist, at en kraftig forøgelse af kommunalbestyrelsernes medlemstal nu er påkrævet, og jeg anbefaler forslaget til hurtig vedtagelse, således at det kan få gyldighed ved valget af kommunalbestyrelsesmedlemmer den 5. marts 1974."

Ved 1. behandling kunne indenrigsministeren i vidt omfang erklære sig enig i de synspunkter, der lå bag ved lovforslaget, men var af den opfattelse, at spørgsmålet om en eventuel udvidelse af antallet af kommunalbestyrelsesmedlemmer af den størrelsesorden, som var nævnt i lovforslaget, i givet fald måtte tages op i forbindelse med en almindelig revision af de kommunale styrelsesregler. De fleste af de øvrige partiers ordførere var også i overvejende grad kritiske over for lovforslaget. Derimod fik det en velvillig modtagelse af Henning Philipsen (SF), Arne Bjerregaard (KrF) og Flygaard (DR).

Kommunaludvalget afgav ikke betænkning over lovforslaget inden folketingsårets udløb.
Partiernes ordførere
Søren Jensen (S), Holger Lindholt (FP), Aksel Pedersen (V), Edele Kruchow (RV), H. C. Toft (KF), Jes Schmidt (CD), Henning Philipsen (SF), Arne Bjerregaard (KrF), Ole Flygaard (DR) og Kaj Hansen (DKP)