L 118 Forslag til lov om ændring af afskrivningsloven.

Af: Finansminister Anders Andersen (V)
Samling: 1973-74 (2. samling)
Status: Bortfaldet
Efter 1, behandling henvist til skatte- og afgiftsudvalget.

Ved lovforslaget foresloges i lov om skattemæssige afskrivninger, jfr. lovbekendtgørelse nr. 628 af 30. november 1973, indsat følgende nye bestemmelse:

"§ 13 A. Hvis en skattepligtig person ved indkomstårets udgang er anparthaver i interessentskab, partrederi, kommanditselskab eller lignende selskab, der ikke beskattes efter selskabsskatteloven, kan kan i dette indkomstår højst foretage afskrivning og forskudsafskrivning på skibe og skibsbygningskontrakter, som selskabet ejer eller har indgået, med et beløb svarende til sit overskud i indkomståret af selvstændig erhvervsvirksomhed inden for skibsfart og skibsbyggeri. Hvis en anparthaver som nævnt i 1. pkt. tillige er eneindehaver af en rederivirksomhed, gælder begrænsningerne i adgangen til at afskrive og forskudsafskrive også for de skibe og skibsbygningskontrakter, der er omfattet af den rederivirksomhed, som han ejer alene.

Stk. 2. Begrænsningerne i adgangen til at afskrive og forskudsafskrive efter stk. 1 gælder ikke for fiskerfartøjer og kontrakter om bygning af sådanne fartøjer.

Stk. 3. Ved opgørelsen af det overskud, der er nævnt i stk. 1, ses der bort fra afskrivning og forskudsafskrivning på skibe og skibsbygningskontrakter. Der ses tillige bort fra overskud ved fiskeri virksomhed."

Som begrundelse for forslaget anførte finansministeren ved fremsættelsen bl. a. følgende:

"Forslaget går ud på at begrænse anparthaveres adgang til at afskrive på skibe og forskudsafskrive på kontrakter om bygning af skibe.

Hensigten med forslaget er at dæmpe den tilskyndelse, som de gældende afskrivningsregler kan give til at anskaffe skibsanparter med det formål at opnå en skattebesparelse, der ikke står i rimeligt forhold til den skattepligtiges virksomhed inden for skibsfart eller skibsbyggeri....

De foreslåede begrænsninger skal gælde for indehavere af anparter i rederiforetagender, der ikke er undergivet selskabsbeskatning.

Herved holdes aktionærerne i rederiaktieselskaber og anparthavere i de nye anpartsselskaber uden for begrænsningerne. Udenfor holdes også eneindehaveren af en rederivirksomhed, medmindre den pågældende tillige står som anparthaver i et andet rederiforetagende. Ind under de foreslåede begrænsninger kommer således især deltagere i kommanditselskaber, partrederier og interessentskaber."

Lovforslaget fik ved 1. behandling en ret blandet modtagelse af partiernes ordførere, og skatte- og afgiftsudvalget, hvortil lovforslaget henvistes, afgav ikke betænkning herover inden folketingsårets udløb.
Partiernes ordførere
Henry Grünbaum (S), Mogens Glistrup (FP), Knud Enggaard (V), Dagmar Andreasen (RV), Ib Stetter (KF), Børge Johansen (CD), Sigurd Ømann (SF), Arne Bjerregaard (KrF) og Knud Jespersen (DKP)