Efter 1. behandling henvist til undervisningsudvalget.
Loven ændrer lov om gymnasieskoler og studenterkursus, jfr. lovbekendtgørelse nr. 328 af 10. juli 1970, som ændret ved lov nr. 67 af 3. marts 1971 og lov nr. 291 af 9. juni 1971, således at de kommunale gymnasier og studenterkurser pr. 1. april 1973 overgår til amterne, og således, at denne overgang foregår på grundlag af retningslinjer, hvorom de implicerede parter opnåede enighed i juli 1972. (Lovens § 1 og § 2).
Baggrunden for lovforslaget fremgår af bemærkningerne:
"I forbindelse med vedtagelsen af lov nr. 44 af 9. februar 1970 om styrelsen af kommunernes skolevæsen m. v. blev det i folketingsudvalgets betænkning af 28. januar 1970 udtalt, at udvalget fandt det ønskeligt, at der blev fastsat en frist eventuelt til 1. april 1972 for de nuværende kommunale gymnasieskolers overgang til amtskommunal status. Af betænkningen fremgik det endvidere, at undervisningsministeren havde givet tilsagn om, at der blev nedsat et udvalg, der skulle overveje og snarest muligt afgive betænkning om de kommunale gymnasieskolers fremtidige stilling.
I konsekvens heraf blev der under behandlingen i folketinget af lov nr. 234 af 27. maj 1970 om ændring af lov om gymnasieskoler ved et ændringsforslag indsat en bestemmelse om, at der efter 1. august 1970 ikke kunne oprettes nye kommunale gymnasieskoler og studenterkursus uden for København og Frederiksberg.
Den 13. januar 1972 nedsatte undervisningsministeriet det nævnte udvalg, der fik til opgave at overveje og fremkomme med forslag om, på hvilke vilkår bestående kommunale gymnasieskoler kunne overgå til amtskommunal status. I udvalget, hvis formand er udpeget af undervisningsministeriet, og som i øvrigt består af repræsentanter for Kommunernes Landsforening, Amtsrådsforeningen i Danmark, Gymnasieskolernes Lærerforening, indenrigsministeriet og direktoratet for gymnasieskolerne og højere forberedelseseksamen, er der opnået principiel enighed om vilkårene for amtskommunernes overtagelse af de kommunale gymnasieskoler, og indstilling herom er afgivet til ministeren den 18. juli 1972."
Lovforslaget fik en velvillig modtagelse i folketinget. Udenfor ordførernes rækker tog Horn (S) ordet. Det blev ved 3. behandling enstemmigt vedtaget med 163 stemmer.