L 83 Lov om ændring af lov om kommunale valg og lov om valg til folketinget.

Af: Indenrigsminister Egon Jensen (S)
Samling: 1972-73
Status: Stadfæstet
Lov nr. 286 af 23-05-1973
Efter 1. behandling henvist til kommunaludvalget.

Loven indeholder følgende ændringer i de bestående forhold vedrørende kommunale valg og valg til folketinget:

1. Vælgere, der er indlagt på offentlige eller private sygehuse eller andre offentlige helbredelses- og plejeinstitutioner samt visse private pleje- og alderdomshjem (hjem, der har indgået overenskomst eller indgået aftale med kommunalbestyrelsen i den kommune, hvor hjemmet er beliggende), kan afgive stemme pr. brev; tilsvarende gælder vælgere, der er indsat i en af fængselsvæsenets institutioner. Herved får samme personkreds, som kan afgive brevstemme ved folketingsvalg og folkeafstemninger, adgang til at stemme pr. brev ved kommunale valg.

2. I tilknytning hertil forenkles fremgangsmåden ved afgivelse af stemme pr. brev, idet det tillades at indsende stemmesedler til forskellige kommunale valg i samme omslag, således at vælgeren kun behøver at udfylde ét følgebrev og ét omslag.

3. Antallet af stillere på kandidatlister til kommunalbestyrelsesvalg forhøjes fra "mindst 5 og højst 15" til: "mindst 15 og højst 25".

4. Fristen for indlevering af kandidatlister ved kommunale valg fastsættes til senest kl. 16 den 14. dag før valgdagen. Fristen for meddelelse af fejl i de indgivne kandidatlister ændres til den 10. dag før valget, og fristen for indlevering af en ny eller rettet kandidatliste ændres til den 8. dag før valget.

5. Fristen for anmeldelse af listeforbund og valgforbund ændres ved begge slags kommunalvalg til: "kl. 16 ugedagen før valget".

6. Ved kommunale valg skal de ikke-valgte kandidater kunne indtræde som stedfortrædere, når den enkelte kandidats personlige stedfortrædere er opbrugt.

7. Alle kandidater skal være påført med navn på stemmesedlerne ved kommunalbestyrelsesvalg og amtsrådsvalg. Dette gælder uden undtagelse for valg i alle kommuner og amtskommuner.

8. Ved udpegning af valgte kandidater ved amtsrådsvalg medfører loven, at de kandidater, der ikke har opnået fordelingstallet, udpeges efter størrelsen af de opnåede personlige stemmetal. Også stedfortrædere for de valgte kandidater, der hidtil ved såvel amtsrådsvalg som kommunalbestyrelsesvalg principielt er blevet udpeget i listens rækkefølge, udpeges i medfør af loven efter størrelsen af de opnåede stemmetal.

Indenrigsministerens oprindelige lovforslag indeholdt kun bestemmelsen under punkt 1.

Under udvalgsbehandlingen gav udvalget udtryk for bekymring vedrørende en eventuel ændring af retningslinierne for folkeregistrene, hvorefter indsatte i fængselsvæsenets institutioner vil blive registreret i og derved få stemmeret til valg af kommunalbestyrelsen i den kommune, hvor institutionen er beliggende (og ikke som nu i hjemstavnskommunen). Det fremgår af betænkningen, at indenrigsministeren gav tilsagn om ikke at foretage nogen ændring i retningslinierne for folkeregistrene uden først at høre folketingets kommunaludvalg.

Et flertal (udvalget med undtagelse af socialdemokratiets medlemmer af udvalget) stillede i betænkningen ændringsforslag med det under punkt 7 og punkt 8 (se ovenfor) anførte indhold, da man ønskede at styrke den personlige stemmeafgivning. Et mindretal (socialdemokratiets medlemmer af udvalget) kunne ikke medvirke til disse ændringsforslags gennemførelse. Man fandt således, at de meget store stemmesedler, der i nogle kommuner bliver følgen af, at alle kandidater skal være påført med navn, ikke vil være til gavn for vælgeren, men virke forvirrende og generende. Endvidere fandt man, at ændringsforslaget vedrørende udpegning af valgte kandidater til amtsrådsvalg (punkt 8) kan få uheldige og urimelige følger i de tyndt befolkede områder.

Ved forslagets 2. behandling udtalte socialdemokratiets ordfører, Thomas Have, bl. a.:

"Man kan vist roligt sige, at der ind imellem foregår sælsomme ting i dette hus. Samtidig med at flere partier her i salen udadtil giver udtryk for, at der burde være et sabbatår med hensyn til nye lovgivningsinitiativer, oplever man, at f. eks. indenrigsministerens forslag om ændring af lov om kommunale valg, som havde til hensigt at ligestille den kommunale valglov med folketingsvalgloven, således at der åbnes adgang for den samme personkreds til at afgive stemme ved de kommunale valg, som det allerede er tilfældet både ved folketingsvalg og folkeafstemninger, giver anledning til, at der stilles en masse andre forslag, som man også ønsker gennemført..."

Ændringsforslagene vedtoges ensstemmigt med 61 stemmer; 44 medlemmer tilkendegav, at de hverken stemte for eller imod.

Ved 3. behandling vedtoges forslaget med 149 stemmer; 1 medlem (Djurhuus) tilkendegav, at han hverken stemte for eller imod.
Partiernes ordførere
Thomas Erik Have (S), Søren Jensen (V), A. Stæhr Johansen (KF), Edele Kruchow (RV) og Rolf Lütken (SF)