L 141 Lov om ændring af forskellige lovbestemmelser om arbejderbeskyttelse.

(Sikkerhedsrepræsentanter, børns arbejde, statistik over arbejdsulykker, arbejderbeskyttelsesfondets midler m.v.).

Af: Arbejdsminister Erling Dinesen (S)
Samling: 1972-73
Status: Stadfæstet
Lov nr. 153 af 31-03-1973
Efter 1. behandling henvist til arbejdsmarkedsudvalget.

Loven medfører en sikring af sikkerhedsrepræsentanter, således at disse opnår beskyttelse imod afskedigelse, indtægtstab og anden forringelse af deres forhold.

Der er endvidere ved udvidelse af pligten til at anmelde erhvervsulykker givet arbejdstilsynet mulighed for at føre en landsomfattende statistik over sådanne ulykker, navnlig til brug ved tilsynets forebyggende arbejde.

Endelig er loven på forskellige punkter ført å jour med udviklingen i de sidste år, herunder navnlig som følge af nedenfor nævnte nye love og lovforslag.

Om ovennævnte ændringer kan følgende i øvrigt anføres: Loven pålægger arbejdsgiveren at afholde udgifterne ved sikkerhedsrepræsentantens udførelse af hvervet og godtgøre ham tab af indtægt i forbindelse hermed. For så vidt angår beskyttelse af sikkerhedsrepræsentanten i øvrigt — sikkerhed mod afskedigelse og anden forringelse af sikkerhedsrepræsentantens forhold — stilles sikkerhedsrepræsentanten på samme måde som en tillidsmand.

Endvidere tillægges sikkerhedsrepræsentanter beskyttelse mod afskedigelse og anden forringelse af deres forhold på samme måde som tillidsmænd inden for vedkommende eller tilsvarende faglige område.

Under lovforslagets behandling i arbejdsmarkedsudvalget fremsatte arbejdsministeren ændringsforslag, hvorefter arbejdsministeren efter forhandling med direktøren for arbejdstilsynet og arbejdsrådet fastsætter nærmere regler for opbygning og funktion af det interne arbejde for sikkerhed og sundhed, herunder om valg af sikkerhedsrepræsentanter og om deres rettigheder og pligter samt om oprettelse af sikkerhedsgrupper, sikkerhedsudvalg og om disses opgaver.

Med hensyn til spørgsmålet om ulykkesstatistik bemærkes, at den pligt, som arbejdsgiverne hidtil efter ulykkesforsikringsloven har haft til at anmelde arbejdsulykker, bortfalder ved dagpengereformens ikrafttræden, dog bortset fra pligten til at anmelde ulykker, der medfører død eller invaliditet. Arbejdsministeren bemyndiges derfor til at fastsætte regler om anmeldelse af arbejdsulykker m. v.

Sygekasserne har hidtil betalt halvdelen af det samlede årlige bidrag til arbejderbeskyttelsesfondet. Ved sygekassernes ophævelse den 1. april 1973 overtager staten sygekassernes andel.

For snarest at kunne iværksætte enomfattende indsats til fremme af sikkerheden på arbejdspladserne er det bestemt, at der i hvert af finansårene 1972-73, 1973-74 og 1974-75 ydes et ekstraordinært statstilskud til arbejderbeskyttelsesfondet på 3 mill. kr. til udbygning af fondets informations- og uddannelsesvirksomhed.

Herudover indeholder loven en ajourføring af arbejderbeskyttelseslovene efter den skete udvidelse af undervisningspligten i henhold til folkeskoleloven og efter ændringen i 1971 af loven om reguleringspristal et nyt beregningsgrundlag for bidrag til arbejderbeskyttelsesfonden. Endelig er der nogle ændringer som følge af, at direktoratet for ulykkesforsikringens opgaver er overtaget af sikringsstyrelsen og af ophævelsen af ulykkesforsikringsrådet og endelig som følge af den nye levnedsmiddellov, som bl. a. medfører, at det hygiejniske tilsyn med bagerier og konditorier udgår af arbejdstilsynets område.

Lovforslaget blev ved 3. behandling vedtaget enstemmigt med

139 stemmer.
Partiernes ordførere
Carl Bertel Pedersen (S), Palle Simonsen (KF), Svend Karlskov Jensen (V), Gerda Nielsen (RV) og Aage Frandsen (SF)