L 188 Forslag til lov om ændring af lov om skattemæssige afskrivninger m. v.

Af: Rolf Lütken (SF) , Morten Lange (SF) , Henning Philipsen (SF) og Sigurd Ømann (SF)
Samling: 1971-72
Status: Bortfaldet
Efter 1. behandling henvist til skatteudvalget. Lovforslaget om ændring af lov om skattemæssige afskrivninger m. v., jfr. lovbekendtgørelse nr. 457 af 30. august 1971, går ud på at halvere de i afskrivningslovens kap. IV fastsatte skattemæssige afskrivningsprocenter for bygninger, ombygninger og forbedringer af bygninger. Derimod foreslås ikke ændring af procenten for afskrivning på særlige installationer i bygninger, jfr. afskrivningslovens § 23.

Som begrundelse udtaler forslagsstillerne i bemærkningerne til lovforslaget, at de nugældende afskrivningsprocenter for bygninger m. v. efter deres opfattelse er så høje, at de er ude af trit med nedslidningen af de omhandlede bygninger. Dette har medført, at der inden for visse sektorer af erhvervslivet er sket en udvidelse af byggeaktiviteten, som udfra betalingsbalancemæssige hensyn og samfundshensyn ikke har været ønskelig.

Ved. lovforslagets 1. behandling udtalte finansministeren sig mod en forringelse af afskrivningsreglerne. For bygningers vedkommende måtte der også tages hensyn til den teknisk-økonomiske forældelse, og opnåedes der i enkelte tilfælde uberettigede gevinster, måtte disse rammes gennem den særlige indkomstskat, hvor regeringen havde forslået skatteprocenten forhøjet fra 40 til 50. Ove Hansen (S) henviste stort set til ministerens bemærkninger, og også de øvrige ordførere afviste lovforslaget.

Lovforslaget henvistes til skatteudvalget, der ikke afgav betænkning over forslaget inden samlingens slutning.
Partiernes ordførere
Ove Hansen (S), Hans Jørgen Lembourn (KF), J. E. Foged (V), Bernhard Baunsgaard (RV), Inger Lise Grandt (SF) og Rolf Lütken (SF)