L 182 Lov om ændring af lov om foranstaltninger mod forurening forureningaf havet med olie og andre materialer.

Af: Minister for offentlige arbejder og forureningsbekæmpelse Jens Kampmann (S)
Samling: 1971-72
Status: Stadfæstet
Lov nr. 289 af 07-06-1972
Efter 1. behandling henvist til udvalget angående forureningsbekæmpelse.

Ifølge bestemmelsen i § 10 a i lov om foranstaltninger mod forurening af havet med olie og andre materialer kunne handelsministeren (senere ministeren for forureningsbekæmpelse) efter indstilling fra det i lovens § 9 omhandlede råd fastsætte bestemmelser til forebyggelse af, at havet forurenes ved udkastning fra danske skibe af ikke let nedbrydelige eller skadelige materialer, samt forbyde enhver udkastning fra skibe af sådanne materialer i danske territorialfarvande.

Under hensyn til vedtagelsen af en selvstændig lov om foranstaltninger mod forurening af havet med andet end olie (se nærmest foregående sag) indeholder nærværende lov en ophævelse af den foran nævnte § 10 a. Samtidig ændres lovens titel til: „Lov om foranstaltninger mod forurening af havet med olie". Endvidere indeholder loven en ny formulering af § 11, idet der efter lovforslaget indførtes hjemmel for straf af hæfte for overtrædelse af lovens bestemmelser og mulighed for at pålægge selskaber som sådanne bødeansvar for sådan overtrædelse. Under lovforslagets behandling i folketinget blev bestemmelsen yderligere ændret, således at der nu efter loven er mulighed for under skærpende omstændigheder at idømme straf af fængsel i indtil 1 år for overtrædelse af loven eller de i medfør af denne udfærdigede forskrifter. Sagerne behandles som politisager, men de retsmidler, der er nævnt i retsplejelovens kapitel 68, 69, 71 og 72, kan anvendes i samme omfang som i statsadvokatsager. Endelig skal det nævnes, at man ikke fandt det påkrævet at opretholde bestemmelsen i § 11, stk. 2, 2. pkt., hvorefter påtale ikke kunne finde sted, forinden erklæring fra ministeren er indhentet.

Lovforslaget blev i folketinget fremsat og behandlet sammen med det foran omtalte forslag til lov om foranstaltninger mod forurening af havet med andet end olie. Det henvistes til behandling i udvalget angående forureningsbekæmpelse, som indstillede det til vedtagelse med enkelte af ministeren foreslåede ændringer, som er nævnt foran under omtalen af lovens indhold.

Ved 3. behandling vedtoges lovforslaget enstemmigt med 157 stemmer.
Partiernes ordførere
Mogens Camre (S), H. C. Toft (KF), Arne Christiansen (V), Erik Nordqvist (RV) og Holger Vivike (SF)