L 114 Lov om ændring af lov om by- og landzoner.

Af: Boligminister Helge Nielsen (S)
Samling: 1971-72
Status: Stadfæstet
Lov nr. 226 af 07-06-1972
Efter 1. behandling henvist til samme udvalg som forslag til lov om sommerhuse og campering m. v.

Efter 2. behandling henvist til fornyet udvalgsbehandling. Loven gennemførtes i forbindelse med lov om sommerhuse og campering m. v. (se side 120) og lov om erhvervelse af fast ejendom til fritidsformål (se side 126).

Som baggrund for loven blev det i de ledsagende bemærkninger anført, at det pres på det åbne land, som har vist sig stadig stigende, og som ventedes at ville gøre sig gældende med forøget styrke, hvis Danmark tilsluttede sig De europæiske Fællesskaber, gjorde det ønskeligt, at der gennemførtes enkelte ændringer af loven om by- og landzoner.

Der blev således gjort opmærksom på, at medens udlæg af nye byzoner og sommerhusområder kræver boligministerens eller byplannævnets godkendelse, fremgår det af by- og landzonelovens § 9, stk. 1, at administrationen af landzonebestemmelserne er decentraliseret. Konkrete tilladelser til dispositioner som nævnt i §§ 6-8 meddeles således af amtsrådet eller byudviklingsudvalget, uden at boligministeren hidtil har haft nogen mulighed for at ændre afgørelsen, medmindre denne blev påklaget til ministeren.

For at muliggøre, at navnlig sager af national eller i øvrigt særlig vidtrækkende eller principiel betydning kan finde deres afgørelse på centralt niveau, og for at åbne adgang for ministeren til at overtage afgørelsen i en verserende sag er de hidtidige stkr. 2 og 3 i lovens § 9 erstattet af følgende nye stykker:

"Stk. 2. Boligministeren kan udfærdige bekendtgørelse om, at tilladelser efter §§ 6-8 i nærmere angivne tilfælde af mere vidtrækkende betydning i stedet meddeles af ministeren. Boligministeren kan endvidere beslutte at overtage afgørelsen i en for amtsrådet eller byudviklingsudvalget indbragt sag, når sagen skønnes at have mere vidtrækkende betydning.

Stk. 3. Boligministeren kan give de i stk. 1 nævnte myndigheder nærmere forskrifter for administrationen af §§ 6-8.

Stk. 4. Boligministeren kan efter forhandling med vedkommende ministre give nærmere forskrifter for samarbejdet mellem de i stk. 1 nævnte myndigheder og andre myndigheder.

Stk. 5. Kommunalbestyrelsen og fredningsplanudvalget skal underrettes om trufne afgørelser."

Om omfanget og rækkevidden af det nye stk. 2, der er resultatet af en under udvalgsarbejdet gennemført ændring, oplystes i den hertil knyttede bemærkning i udvalgets betænkning, at det er

„en udtrykkelig betingelse for afvigelsen fra de almindelige kompetenceregler i loven, at der er tale om sager „af mere vidtrækkende betydning". Med dette udtryk tilsigtes det at angive, at den foreslåede ordning kan omfatte ikke alene anlæg m. v., der i sig selv har stor eller principiel betydning, men også anlæg m. v., der kan få konsekvenser ud over det pågældende amt eller byudviklingsområde, selv om anlægget i sig selv må tillægges mindre betydning. Det nævnte udtryk vil imidlertid omvendt udelukke, at den foreslåede ordning kan omfatte konkrete småsager uden principiel interesse og uden vidererækkende konsekvenser.

Som eksempler på tilfælde, der kunne tænkes omfattet af ordningen, kan nævnes anlæg af flyvepladser eller atomkraftværker og i forbindelse hermed spørgsmål om bebyggelse i sådanne anlægs „beskyttelseszoner", opførelse af store fabriksanlæg samt f. eks. hotelbyggeri o. lign. i visse landzoneområder. Den foreslåede adgang for ministeren til at overtage afgørelsen forudsættes i det hele begrænset til særlige arter af byggeri m. v. eller til geografisk afgrænsede områder, hvor ganske særlige hensyn gør sig gældende."

Udvalget pegede i øvrigt på, at ordningen også bør anvendes ved spørgsmål om tilladelse efter by- og landzoneloven til anlæg af en højspændingsledning gennem flere amter eller byudviklingsområder.

Efter indholdet af den nye bestemmelse i paragraffens nye stk. 3 vil boligministeren kunne give amtsrådene og byudviklingsudvalgene nærmere forskrifter for deres administration af lovens §§ 6-8, der omhandler tilladelse til udstykning, bebyggelse og ændret anvendelse af bygninger og arealer i landzoner.

Lovforslaget blev — efter de under udvalgsbehandlingen gennemførte ændringer — ved 3. behandling vedtaget enstemmigt med 154 stemmer.
Partiernes ordførere
Orla Møller (S), Aage Hastrup (KF), Henry Christensen (V), Svend Haugaard (RV) og Jens Maigaard (SF)