L 64 Lov om ændring af lov om beskatning til kommunerne af faste ejendomme.

Af: Indenrigsminister H. C. Toft (KF)
Samling: 1970-71
Status: Stadfæstet
Lov nr. 69 af 03-03-1971
Efter 1. behandling henvist til samme udvalg som forslag til lov om udskrivning af skat til amtskommunen, se foran side 190.

Ved loven bortfalder den amtskommunale ejendomsskyld fra og med skatteåret 1972-73.

Herudover indeholder loven en bemyndigelse for indenrigsministeren til at pålægge kommunerne at ophæve de amtskommunale ejendomsskatter. Under lovforslagets behandling i folketinget blev denne bemyndigelse udvidet til at omfatte visse andre ydelser såsom brandkontingent, ydelser til tidendebanken samt pumpe- og digebidrag.

Loven indeholder dernæst visse tekniske bestemmelser, der er en følge af den ved lov af 20. marts 1970 om ændring af lov om vurdering af landets faste ejendomme skete fremrykning af vurderingstidspunktet fra 1. august til 1. april.

Endelig blev der under lovforslagets behandling i folketinget indføjet en bestemmelse om at de rentesatser, der gælder i tilfælde, hvor den skattepligtige for sent indbetaler pålignede kommunale og amtskommunale ejendomsskattebeløb, eller hvor kommunen som oppebørselsmyndighed for sent indbetaler amtskommunale ejendomsskattebeløb til amtskommunen, forhøjes fra ½ til 1 pct. pr. måned. Denne forhøjelse vil også umiddelbart få virkning ved skatteydernes for sene indbetaling af ejendomsskylden til staten, jfr. henvisningsbestemmelsen i § 10, stk. 1, i lovbekendtgørelse nr. 183 af 30. april 1970 om ejendomsskyld til staten. En tilsvarende forhøjelse af morarenten fra ½ pct. til 1 pct. pr. måned blev fastsat for de afgifter m. v., der opkræves af amtstuerne sammen med ejendomsskatterne.

Forhøjelsen af rentesatserne har virkning for de ejendomsskatter m. v., der pålignes fra og med skatteåret 1971-72.

Lovforslaget blev i folketinget mødt med tilslutning fra alle sider. Forslaget henvistes til behandling i et udvalg, som indstillede det til vedtagelse med fire af indenrigsministeren stillede ændringsforslag, hvis indhold er nævnt foran under omtalen af lovens indhold.

Ved 3. behandling vedtoges lovforslaget enstemmigt med 135 stemmer.
Partiernes ordførere
Ove Hansen (S), A. C. Andersen (V), Erik Hansen (RV), Martin Pedersen (RV), Gert Petersen (SF), Ove Krog Hansen (SF) og Erik Sigsgaard (VS)