L 114 Lov om ændring at postloven.

Af: Minister for offentlige arbejder Ove Guldberg (V)
Samling: 1970-71
Status: Stadfæstet
Lov nr. 131 af 31-03-1971
Efter 1. behandling henvist til udvalg på 17 medlemmer: Juul-Madsen, Henning Andersen, Chr. R. Christensen, Gerda Møller, Lennart Larson, Holmberg [formand], Per Møller, Jørgen Andersen [næstformandl, Dagmar Andreasen, Skovmand, Hans Lund, Poul Dalsager, Horn, Søren B. Jørgensen, Lindberg, Poul Nilsson og Arne Larsen.

Ved loven gennemførtes med virkning fra 1. juli 1971 en række ændringer i den danske postlovgivning, hvoraf en del var nødvendiggjort af ændringer i bestemmelserne for den internationale posttjeneste.

1. Vareprøver og postkort med betalt svar udgår som særlige forsendelsesarter.

2. Takseringsmåden for brevforsendelser ændres, således at der indføres 5 vægtsatser for forsendelser af vægt indtil 1 kg i stedet for de nugældende 3 vægtsatser.

3. Samtidig hermed forhøjes taksterne for breve og tryksager.

4. Ministeren for offentlige arbejder bemyndiges til at fastsætte taksten for pakker til og fra Færøerne.

5. Endvidere indføres begrebet postale normalforsendelser, og loven bemyndiger ministeren for offentlige arbejder til at fastsætte bestemmelser for forsendelsers format samt til at fastsætte en særlig porto for breve og tryksager af første vægtsats, der ikke opfylder bestemmelserne for postale normalforsendelser.

6. Endelig bemyndiges ministeren til at fastsætte bestemmelser om opstilling af brevkasseanlæg (brevkasser) i nybyggeri, såvel i etagebyggeri som ved villaer, rækkehuse og fritidshuse.

Lovforslaget blev ved 1. behandling velvilligt modtaget af alle ordførerne med undtagelse af Arne Larsen (SF).

Under udvalgsbehandlingen blev der af Arne Larsen stillet ændringsforslag, der bemyndiger postvæsenet til at oprette en postsparebank.

Efter at dette ændringsforslag var forkastet ved 2. behandling med 76 stemmer, vedtoges lovforslaget ved 3. behandling med 121 stemmer mod 7 (SF), medens 1 medlem (VS) tilkendegav, at han hverken stemte for eller imod.
Partiernes ordførere
Hans Lund (S), E. Juul-Madsen (KF), Lennart Larsson (V), Jørgen Andersen (RV) og Arne Larsen (SF)