L 44 Lov om retsafgifter.

Af: Finansminister Poul Møller (KF)
Samling: 1968-69
Status: Stadfæstet
Lov nr. 206 af 21-05-1969
Af bemærkningerne til lovforslaget fremgår det, at reglerne om retsafgifter hidtil har måttet søges i en række love, der tidsmæssigt spænder fra 1814 til i dag. Lovforslaget bygger på betænkning nr. 377/1964.

Loven omfatter samtlige retsafgifter bortset fra tinglysningsafgiften og afgiften for retshjælpsforretninger. Ved denne lov indføres en nyordning med hensyn til betaling af vederlag for forkyndelser, vederlag til vidnerne ved fogedforretninger, vederlag til sognefogderne for foretagelse af udlæg og udpantning og for udførelse af begyndelses- og registreringsforretning, således at disse vederlag indregnes i retsafgiften og derved fremtidig betales af det offentlige.

Tilsvarende ophæves den ordning, hvorefter retterne kræver portoudgiften refunderet af vedkommende part, således at retternes portoudgifter fremtidig endeligt afholdes af statskassen. I lovens afsnit I om afgifter for borgerlige sager i første instans m. m. indeholder kap. 1 regler om afgift for borgerlige domssager i første instans, kap. 2 regler om afgifter for bevisoptagelser, der ikke har forbindelse med verserende sager.

I afsnit II om afgifter for foged- og auktionsforretninger indeholder kap. 3 reglerne for fogedforretninger og kap. 4 reglerne for auktion.

Reglerne for afgifter for skifte findes i lovens afsnit III og er af systematiske grunde opdelt i 2 kapitler omfattende henholdsvis afgifter for offentlig bobehandling og for andre skifteforretninger.

Reglerne for afgifter, for notarialhandlinger og udskrifter og attester findes i lovens afsnit IV. Reglerne om afgifter for appel er indeholdt i afsnit V, og de omfatter al ankebehandling i den borgerlige retspleje, uanset hvilken afgørelse der er tale om. Særafgifter for bevisførelse afskaffes, således at ankeafgiften dækker alle procesuelle handlinger under ankebehandlingen.

Afsnit VI omhandler alle bestemmelser, der vedrører alle eller dog et større antal afgifter. I kap. 12 behandles de almindelige regler om afgifternes beregning, afgiftspligtens indtræden og afgifternes indbetaling. I kap. 13 er der optaget bestemmelser om klage over afgiftsberegningen. Kap. 14 indeholder bestemmelser om udfærdigelse af administrative regler om lovens gennemførelse.

Afsnit VII, kap. 15, indeholder slutningsbestemmelser.

Reglerne i dette kapitel omfatter:

1) Bestemmelser om lovens ikrafttræden og om ophævelse af hidtil gældende bestemmelser (§ 69),

2) overgangsbestemmelser (§§ 70-77),

3) bestemmelser om, at loven ikke gælder for Færøerne og Grønland (§ 69).

Lovforslaget fik i folketinget tilslutning fra alle ordførerne; under udvalgsbehandlingen blev der af finansministeren stillet 20 ændringsforslag. Udvalget indstillede lovforslaget til vedtagelse med de af finansministeren foreslåede ændringer. Lovforslaget vedtoges ved 3. behandling enstemmigt med 126 stemmer.
Partiernes ordførere
K. Axel Nielsen (S), Asger Jensen (KF), Jørgen Langkilde (KF), Per Federspiel (V), Jens Peter Jensen (V), Rigmor Christensen (RV) og Knud Brørup (SF)