L 61 Lov om folkeregistrering.

Af: Indenrigsminister Poul Sørensen (KF)
Samling: 1967-68 (2. samling)
Status: Stadfæstet
Lov nr. 239 af 10-06-1968
Ved loven er foretaget en revision af folkeregisterloven med henblik på at fjerne forældede bestemmelser og at foretage en sådan modernisering af loven, at der åbnes mulighed for en rationalisering af folkeregistervæsenet (personregistreringen) i overensstemmelse med den tekniske udvikling (elektronisk databehandling). Endvidere er det centrale personregister (CPR) udtrykkeligt nævnt i loven.

Lovforslaget var — bortset fra, at ikrafttrædelsesdatoen den 1. januar 1968 var udgået — ganske enslydende med det lovforslag, som indenrigsministeren fremsatte den 28. november 1967, men som ikke nåede at blive færdigbehandlet, inden udskrivningen af folketingsvalget fandt sted, jfr. omtalen på side 426.

Behandlingen i folketinget medførte, at også folketinget er blevet repræsenteret i det i lovens § 3 omhandlede personregistreringsråd, hvori kommunerne er repræsenteret, til at være rådgivende i personregistreringsspørgsmål.

Endvidere medførte behandlingen i folketinget en ændring af pligten til at foretage anmeldelse om flytning efter § 6, idet de i paragraffen nævnte personer nu kun er pligtige at foretage anmeldelser, når de har modtaget pålæg herom fra folkeregistret.

Ved 1. behandlingen fik lovforslaget en i det store og hele velvillig modtagelse.

Det henvistes til behandling i et udvalg, hvor indenrigsministeren stillede en række ændringsforslag, der tiltrådtes af udvalget, og hvoraf de væsentlige er omtalt ovenfor. Om baggrunden for ændringsforslaget om personregistreringsrådets sammensætning anføres i betænkningen:

„Det i lovforslagets § 3 omhandlede personregistreringsråd har i den tid, det har fungeret siden dets nedsættelse i 1965, i hovedsagen taget stilling til spørgsmål vedrørende planlægningen af det centrale personregistersystem.

Personregistreringsrådet må i fremtiden påregnes i større omfang at behandle spørgsmål om udnyttelsen af registret, og med forslaget om, at også folketinget repræsenteres i personregistreringsrådet, imødekommes et ønske fra folketinget om at få lejlighed til at følge rådets overvejelser navnlig med hensyn til muligheden af at udnytte det centrale personregister uden for den offentlige sektor."

Det fremgår endvidere af betænkningen, at indenrigsministeren har tiltrådt, at folketinget repræsenteres i personregistreringsrådet således, at hvert af de i finansudvalget repræsenterede partier udpeger ét medlem.

Efter at indenrigsministeren ved 2. behandling på forespørgsel af ordføreren for venstresocialisterne havde meddelt, at oplysninger fra politiets og militærets efterretningstjeneste ikke vil blive indkodet på CPR, vedtoges lovforslaget ved 3. behandling enstemmigt med 153 stemmer.
Partiernes ordførere
Børge Schmidt (S), Asger Jensen (KF), A. C. Andersen (V), Arne Lindegård Rasmussen (RV), Kurt Brauer (SF) og Svend Erik Kjær Rasmussen (VS)