Ordføreren for forespørgerne, Kai Moltke (VS), udtalte i sin begrundelse for forespørgslen, at USAs tilbagekaldelse af sin diplomatiske repræsentant i Sverige understregede, hvor vidt Vietnamkrigen og dens følger havde nærmet sig os, og hvorledes dens problematik i stadig højere grad var kommet til at berøre den nordlige del af verden. Han fandt det rigtigt, at statsministeren — også på baggrund af den stilling, tinget ved tidligere lejligheder havde taget til Vietnamspørgsmålet — pointerede en vis solidaritet med det standpunkt, der var taget af den svenske regering.
Statsministeren kunne ikke se, at Danmarks holdning til Vietnamkrigen var indeholdt i forespørgslen. Der var i øvrigt bebudet en udenrigspolitisk debat i tinget, og det ville være naturligt at inddrage spørgsmålet herom i denne debat.
Hvad angik det emne, der var indeholdt i forespørgslen, måtte hjemkaldelsen af den amerikanske Stockholmambassadør til konsultation være et anliggende mellem Sverige og USA. Den danske regering agtede derfor ikke at tage stilling til det.
Kai Moltke fandt det rigtigt, at Danmark markerede sin stilling, og fremsatte derfor følgende forslag om motiveret dagsorden:
„Idet folketinget udtrykker sin respekt og sympati for den svenske regerings behandling af amerikanske statsborgere, der søger at unddrage sig medansvar for USAs krigsførelse i Vietnam, såvel som for den kritik af denne krigsførelse, som er fremført af undervisningsminister Olof Palme efter samråd med statsminister Tage Erlander og udenrigsminister Torsten Nilsson,
erklærer tinget sin solidaritet med den svenske regering i den diplomatiske krise, USA har skabt i forholdet til Sverige,
hvorefter tinget går over til næste sag på dagsordenen."
Gert Petersen (SF) mente, at det ville være en fordel at drøfte Vietnamproblemerne i forbindelse med den kommende almindelige udenrigspolitiske debat. Han bemærkede, at det under debatten i Sverige fra en vis side var blevet sagt, at den svenske regerings holdning havde skabt tvivl om Sveriges neutralitetspolitik især i de nordiske nabolande. Han ønskede at vide, om statsministeren delte denne opfattelse.
Statsministeren henstillede indtrængende til folketingets medlemmer at afvise det stillede dagsordensforslag.
På Gert Petersens spørgsmål kunne han sige, at der forelå intet, der for den danske regering havde givet anledning til at drage den svenske neutralitet i tvivl.
Det af Kai Moltke stillede dagsordensforslag kom til afstemning i tingets følgende møde 26/3 (F. sp. 1584). Det forkastedes med 139 stemmer mod 5 (VS og Gunhild Due (SF)); 8 medlemmer (SF) tilkendegav, at de hverken stemte for eller imod.