L 24 Lov om ændringer i toldloven og i lov om forskellige forbrugsafgifter.

Af: Finansminister Henry Grünbaum ()
Samling: 1965-66
Status: Stadfæstet
Lov nr. 164 af 11-05-1966
Loven, der trådte i kraft 15. maj 1966, ændrer for det første på forskellige punkter toldloven, jfr. lovbekendtgørelse nr. 1 af 7. januar 1965.

Ifølge lovens § 1 bemyndiges finansministeren til fra 1. juli 1966 at fritage for told sådanne varer, som Danmark i medfør af EFTA-konventionen eller en dertil knyttet associeringsoverenskomst forpligter sig til at fritage for told fra denne dato. Forslaget skyldes først og fremmest, at EFTAs råd forventes at træffe beslutning om, at visse varer, der hidtil ikke har været omfattet af EFTA-toldnedsættelserne, overflyttes til industrisektoren, og at disse varer gøres toldfri straks ved beslutningens forudsete ikrafttrædelsesdato, den 1. juli 1966. Når EFTAs råd træffer den forventede beslutning, vil Danmark blive forpligtet til at overflytte i alt 5 varer, hvoraf to, nemlig tørrede figner og tørrede druer, er toldfri i forvejen, medens løg, afskallede tomater og tomatsaft er toldpligtige med henholdsvis 20, 27 og 18 pct. Som nævnt forpligter også de andre EFTA-lande sig til at overflytte varer til industrisektoren, og nogle af disse varer er af interesse for dansk eksport, f. eks. visse levende planter (Sverige og Portugal), sennepsfrø (Norge og Storbritannien) og visse frø til udsæd (Sverige, Norge og Portugal).

Ved lovens § 2 gennemføres forskellige ændringer af toldtariffen. Således åbnes der efter ønske fra erhvervslivet mulighed for toldfrihed for visse varer, der ikke fremstilles her i landet, nemlig optagelses- og kopieringslamper for reproduktion, der anvendes i den grafiske industri, piezoelektriske krystaller sammenbygget i filtre, og mælkemålere til anvendelse i mælketankbiler og mejerier. Endvidere er tariffens bestemmelser vedrørende to varer, minestrygningskabler og linoleumstrykblokke, ændret, således at disse varer fremtidig er toldfri.

Loven indeholder derudover forskellige redaktionelle ændringer af toldloven.

I § 11, stk. 1, i lov om forskellige forbrugsafgifter, jfr. lovbekendtgørelse nr. 14 af 14. januar 1964, foretoges ved lovens § 3 den ændring, at afgiften af kaffeekstrakt nedsættes fra 6 kr. 50 øre til 5 kr. 90 øre pr. kg som følge af, at forbruget af rå kaffe til fremstilling af ekstrakt i de senere år har vist sig at være ca. 10 pct. mindre, end da afgiften ved lov nr. 36 af 18. februar 1960 om ændringer i lov om forskellige forbrugsafgifter blev fastsat til 6 kr. 50 øre pr. kg. Med en sats på 5 kr. 90 øre pr. kg vil afgiften på ny modsvare tolden på det til fremstillingen medgåede kvantum rå kaffe.

Lovforslaget modtoges ved dets 1. behandling i folketinget med velvilje fra alle sider, og efter en kort udvalgsbehandling vedtoges det med nogle enkelte ændringer ved 3. behandling enstemmigt.
Partiernes ordførere
Jørgen Peder Hansen (S), Harald Nielsen (V), Jørgen Jensen (KF), Kai Moltke (SF) og Iver Poulsen (U)