L 179 Forslag til lov om ændring i lov om indkomstbeskatning af aktieselskaber m. v.

Samling: 1964-65
Status: Bortfaldet
Lovforslaget var overensstemmende med det tilsvarende lovforslag, der fremsattes 15. oktober 1963 (årbog 1963-64, side 448), og som henvistes til et udvalg, der ikke afgav betænkning.

Ved genfremsættelsen af nærværende og de to nedenfor under nr. 46 og 47 omtalte lovforslag anførte Ib Thyregod (V), at lovforslagene tog sigte på at skabe lighed mellem beskatningen af den private handel og kooperationen. „Det må være naturligt at foretage en sondring mellem forbrugerkooperationen-brugsforeningerne på den ene side og produktions-, salgs- og indkøbsforeningerne på den anden side. Brugsforeningerne, derunder navnlig HB, FDB og de til disse knyttede fabrikationsvirksomheder, har efterhånden fået et sådant forretningsmæssigt koncernpræg, at det ikke kan være rimeligt at påberåbe sig de oprindelige andelsprincipper om solidarisk hæftelse m. v. som grundlag for en lempeligere beskatning. Efter at HB har skiftet navn fra Hovedstadens Brugsforening til Hjemmenes Brugsforening og efter sammenslutning med en række brugsforeninger, er det ganske klart, at vi står over for dannelsen af en landsomfattende brugsforening, hvoraf de nuværende brugsforeninger efterhånden kun skal være en art filialer. Under hensyn hertil må en beskatning ud fra aktieselskabsprincipper være rimelig, og det regnskabsmæssige overskud må naturligt danne grundlag for beskatningen.

For at skabe ligelighed må imidlertid også dividenden gå ind under beskatning som en del af det regnskabsmæssige overskud. Der er her ikke tale om skat af besparelser, svarende til rabatydelser, idet det bl. a. klart er fastslået af højesteret i en dom fra 1944, at dividende beregnet efter andel i omsætning for et indkøbsaktieselskabs medlemmer måtte undergives beskatning og ikke kunne sidestilles med rabatydelse, hvilket også svarer til embedsmændenes udtalelser i den førnævnte udvalgsbetænkning. Skal der skabes ligelighed, må dette derfor også gennemføres på dette område. Rabatydelser må derimod kunne fradrages. Ud fra et forbrugersynspunkt må det også være rimeligere, at konkurrencen mellem brugsforeninger og købmænd sker over priserne og i øvrigt på skattemæssigt lige grundlag.

I øvrigt foreslås aktieselskabsbeskatningen lempet for alle selskaber i overensstemmelse med vort tidligere fremførte synspunkt herom. For produktions-, salgs- og indkøbsforeninger gør tilsvarende hensyn som med forbrugerkooperationen sig ikke gældende, og det bør navnlig fremhæves, at dividenden her beskattes hos modtageren i modsætning til brugsforeningsdividenden.

De tre lovforslag, der svarer til de i forrige folketingsår fremsatte forslag, har til sigte at skabe en sådan ligelighed. Gennem udvalgsarbejdet i det sidste folketingsår lykkedes det ikke at opnå enighed om en sådan reform, ligesom der endnu savnes svar fra finansministeren på forskellige af udvalget stillede spørgsmål. Da regeringen ikke har taget initiativet til fremsættelse af lovforslag på dette område, der bør indgå i forhandlingerne om en skattereform, fremsættes forslagene på ny."

Om lovforslagets behandling i folketinget henvises til, hvad der er anført under omtalen af det ovenfor under nr. 42 omhandlede lovforslag.

Det udvalg, der behandlede sagen, afgav ikke betænkning.
Partiernes ordførere
Ove Hansen (S), Ib Germain Thyregod (V), J. E. Foged (V), Svend Aage Fanger (KF), Poul Dam (SF), A. C. Normann (RV) og Johan Asmussen (U)