L 124 Lov om ændring af lov om udbygning af Danmarks tekniske højskole og Danmarks ingeniørakademi.

Af: Undervisningsminister K. B. Andersen (S)
Samling: 1964-65
Status: Stadfæstet
Lov nr. 202 af 04-06-1965
Ved lov nr. 187 af 22. maj 1963 om udbygning af Danmarks tekniske højskole og Danmarks ingeniørakademi (årbog 1962-63, side 346) blev der fastsat en beløbsramme på 500 mil1. kr., beregnet efter byggepriserne i april 1962 for det samlede beløb, staten i tiden indtil 1970 kunne anvende til udbygningen af Danmarks tekniske højskole og Danmarks ingeniørakademi i Lyngby.

Nærværende lov udvider den fastlagte beløbsramme til 564 mill. kr. på det angivne prisgrundlag, heri indbefattet allerede givne bevillinger, og således at udbygningsperioden samtidig forlænges.

Det fremgår af ministerens fremsættelsestale og af lovforslagets bemærkninger, at den i 1963 fastsatte beløbsramme på 500 mill. kr. blev fastlagt ud fra en politisk-økonomisk vurdering af, hvad staten i tiden indtil 1970 maksimalt kunne yde til formålet. Der var på daværende tidspunkt ikke foretaget nogen fuldstændig planlægning og projektering af byggeriet, og dettes forudsætninger var ikke definitivt fastlagt. Det var allerede dengang klart, at udbygningen ikke kunne gennemføres inden for denne beløbsramme efter de planer, der var fremgået af det tidligere udførte planlægningsarbejde, og under hensyn til den usikkerhed, der måtte være med hensyn til, hvorvidt hele udflytningen kunne ske inden for denne beløbsramme, måtte man derfor lade den mulighed stå åben, at en del af den nuværende læreanstalt i København stadig måtte bruges efter 1970. Det blev dog pålagt læreanstalten og planlægningsudvalget, at man — så vidt det overhovedet var muligt — skulle udflytte hele læreanstalten m. v. inden for beløbsrammen under forudsætning af, at dette kunne ske på en sådan måde, at der blev taget fornødne hensyn til såvel læreanstaltens formål som et forsvarligt gennemført byggeri og til en rationel fremtidig drift.

Der er senere gjort et stort arbejde for at belyse, i hvilket omfang udflytningen til Lyngby vil kunne gennemføres inden for beløbsrammen på 500 mill. kr. (Som bilag til lovforslaget var optrykt en redegørelse fra planlægningsudvalget med udførlige oplysninger om dette arbejde).

Der foreligger nu en fuldstændig programlægning af byggeriet, og på dette grundlag har byggeriets rådgivende teknikere udarbejdet skitseudkast og overslag over de samlede udgifter. Der er tilrettelagt en plan inden for de forudsatte 500 mill. kr., hvorefter læreanstalten og ingeniørakademiet i en årrække vil kunne fungere, dog således at det ikke inden for denne ramme vil være muligt at foretage en fuldstændig udflytning til Lyngby. De foretagne beregninger viser imidlertid, at en fuldstændig udflytning vil kunne gennemføres inden for en beløbsramme på 564 mill. kr., beregnet på samme prisgrundlag.

Ministeren fremhævede, at en gennemførelse af udbygningen under ét ville være forbundet med betydelige fordele både undervisningsmæssigt og driftsmæssigt, ligesom den ville give mulighed for en mere. jævn tilrettelæggelse af byggeriet og en bedre fordeling af investeringerne.

Lovforslaget fik i folketinget tilslutning fra alle partiers ordførere med undtagelse af Rimstad (Uafh), der mente, at den oprindelige beløbsramme på 500 mill. kr. burde være overholdt. Han kunne ud fra ønsket om besparelser i statens udgifter ikke gå ind for den foreslåede udvidelse, idet denne ikke kunne betegnes som strengt nødvendig.

Ved 3. behandling vedtoges lovforslaget med 133 stemmer mod 4 (Uafh).
Partiernes ordførere
R. Lysholt Hansen (S), Axel Kristensen (V), Svend Aage Fanger (KF), Morten Lange (SF), K. Helveg Petersen (RV) og I. A. Rimstad (U)