L 32 Lov om ændringer i toldloven.

Af: Finansminister Poul Hansen (Kalundborg) (S)
Samling: 1963-64 (1. samling)
Status: Stadfæstet
Lov nr. 390 af 11-12-1963
Ved loven gennemførtes en række spredte ændringer i toldloven, jfr. lovbekendtgørelse nr. 156 af 12. april 1960:

1. Ved en ændring af toldlovens § 1, stk. 2, er tidstabellen for afviklingen af tolden på EFTA-varer ændret, således at toldafviklingen fremskyndes i overensstemmelse med den beslutning herom, der blev truffet på EFTAs ministermøde i Lissabon i maj måned 1963. Tolden af de pågældende varer vil herefter være endeligt afviklet den 31. december 1966.

2. Ved en ændret formulering af toldlovens § 131, stk. 1, punkt 3, er der skabt lovhjemmel til at meddele midlertidig toldfrihed for kostumer, dekorationer o. lign., som danske filmproducenter indfører til midlertidig brug ved optagelse af spillefilm her i landet.

3. De tidligere gældende regler i toldlovens § 159 om tilbagebetaling af for meget erlagt told er lempet i væsentlig grad.

4. I toldtariffen er indføjet en bestemmelse, der gør det muligt at nedsætte tolden på visse typer schweiziske oste til 5 pct. Baggrunden for dette forslag er et ønske, der blev fremsat fra schweizisk side under de forhandlinger, der i maj måned 1963 førte til afslutningen af en tillægsaftale til den dansk-schweiziske EFTA-landbrugsaftale af 1960.

5. Tolden på te er ophævet, og der er i forbindelse hermed skabt hjemmel for tilbagebetaling af erlagt told af lagre af fortoldet te ved tetoldens bortfald. Baggrunden for tetoldens ophævelse er de drøftelser, der i nogen tid har fundet sted inden for GATT om foranstaltninger til fremme af udviklingslandenes eksport.

6. Til opfyldelse af et fra dansk side under handelsforhandlinger med Sovjetunionen afgivet tilsagn er tolden for ægte kaviar og for visse arter krydsfiner ophævet, ligesom tolden for visse arter beredte pelsskind er nedsat fra 15 pct. til 6 pct. af værdien.

De under 2, 3 og 6 omtalte ændringer indføjedes i lovforslaget efter dettes behandling i det folketingsudvalg, hvortil lovforslaget henvistes efter 1. behandling.

Lovforslaget modtoges ved dets 1. behandling med velvilje fra alle partiers ordførere. Lovforslaget henvistes til et udvalg, i hvis
enstemmige betænkning der stilledes forslag om de ovenfor nævnte ændringer. Med disse ændringer vedtoges lovforslaget ved 3. behandling enstemmigt med 112 stemmer; 1 medlem (Rosing (Grønl.)) tilkendegav, at han hverken stemte for eller imod.
Partiernes ordførere
Jørgen Peder Hansen (S), Harald Nielsen (V), Jørgen Jensen (KF), Aksel Larsen (SF), Jacob Kirkegaard (RV) og H. Mose Hansen (U)