L 90 Lov om ændringer i postloven.

Af: Minister for offentlige arbejder Kai Lindberg (S)
Samling: 1961-62
Status: Stadfæstet
Lov nr. 361 af 20-12-1961
Ved loven foretoges en forhøjelse af visse takster for brevforsendelser, pakker, postanvisninger, postopkrævninger, postindkasseringer, aviser og anbefalede brevforsendelser.

Formålet med loven, der gennemførtes i forbindelse med lov om ændringer i statsbaneloven (se ovenfor under nr. 84), lov om ændring i lov om afgift af spiritus, vin og øl (se ovenfor under nr. 10) og lov om forhøjelse af tillægsafgiften af benzin (se ovenfor under nr. 14), var en styrkelse af statsfinansernes stilling gennem en forbedring af postvæsenets driftsindtægter med omkr. 40 mill. kr., hvoraf dog 8-9 mill. kr. gennemførtes administrativt i henhold til de i postloven indeholdte bestemmelser.

Af de resterende knap 32 mill. kr. var godt 17 mill. kr. foreslået tilvejebragt ved en forhøjelse af avisportosatserne.

Om disse forhøjelser udtalte ministeren for offentlige arbejder ved fremsættelsen bl. a. følgende:

„Med hensyn til den foreslåede forhøjelse af portoen for dagblade, ugeblade og tidsskrifter ønsker jeg at understrege, at en gennemførelse af forslaget på dette område alene vil bevirke, at merudgifterne ved avisbesørgelsen kan påregnes nogenlunde dækket, og at generalomkostningerne som hidtil må dækkes gennem indtægterne fra brevbesørgelsen.

En sammenligning af portoen pr. avisnummer i 1931, på hvilket tidspunkt det må antages, at indtægterne vedrørende avisbesørgelsen nogenlunde har dækket merudgifterne ved denne besørgelse, og portoen pr. avisnummer i 1961 viser, at portosatserne i løbet af de 30 år er steget med 67-179 pct. Mindst har stigningen været for dagblade af vægt indtil 50 g pr. nummer, størst for de tunge ugeblade. I samme tidsrum, fra 1931 til 1961, er betalingen til postvæsenets kvindelige avisbude samt til postbude og ekstrabude steget 370-455 pct. Det fremgår tydeligt af denne sammenligning, at avisportoen ikke er blevet forhøjet svarende blot nogenlunde til stigningen i postvæsenets omkostninger."

De foreslåede forhøjelser af avisportosatserne gav anledning til en livlig debat under behandlingen i folketinget, og en lang række af bladudgivere og presseorganisationer henvendte sig til det nedsatte udvalg.

Under udvalgsbehandlingen opnåedes der da enighed om en reduktion af de foreslåede forhøjelser af avisportoen, således at disse forhøjelser i alt kun skulle indbringe ca. 9,9 mill. kr. i stedet for de foreslåede 17,3 mill. kr. , ligesom forhøjelserne skulle gennemføres i to etaper med halvdelen fra 1. april 1962 og resten fra 1. april 1963. Til gengæld fik ministeren tilslutning til i stedet at foretage en forhøjelse af portoen for breve af vægt over 50 g og indtil 250 g samt af portoen for indbetalingskort. Disse forhøjelser ansloges at ville indbringe godt 6 mill. kr.

Lovforslaget vedtoges herefter ved 3. behandling enstemmigt med 150 stemmer.
Partiernes ordførere
Poul Nilsson (S), N. Chr. Christensen (V), Erik Ninn-Hansen (KF), Erik A. Jensen (SF), Helge Larsen (RV) og Iver Poulsen (U)