Efter at Victor Gram (S) som ordfører for forespørgerne i få ord havde begrundet forespørgslen, besvarede de to ministre den med udførlige redegørelser, der navnlig drejede sig om Danmarks medlemsskab af de vestlige landes forsvarsorganisation NATO og om oprettelsen af en enhedskommando for den sydlige del af NATOs nordregion. Endvidere belyste udenrigsministeren Berlinkrisen og de europæiske markedsplaner, ligesom han berørte bestræbelserne for at samle de hidtidige resultater af det nordiske samarbejde i en stor nordisk konvention. Forsvarsministeren sluttede sit indlæg således:
„Det er regeringens hensigt straks efter denne debat at meddele general Norstad, at den danske regering kan godkende oprettelsen af en NATO-enhedskommando for den sydlige del af NATOs nordregion, og der vil så snart som muligt herefter blive foretaget udpegning af de officerer, der skal beklæde chefsposterne inden for det nye kommandosystem."
I den omfattende debat, som forespørgslen gav anledning til, deltog foruden de nævnte følgende medlemmer: Per Federspiel (V), Ole Bjørn Kraft (KF), Helge Larsen (RV), Aksel Larsen (SF), Iver Poulsen (Uafh.), Axel Sørensen (RV), Jens P. Jensen (RV), Herluf Rasmussen (SF), Frode Jakobsen (S), O. Mathiasen (SF), Else-Merete Boss (RV), Erik Kragh (KF), Holger Eriksen (S) og Vivike (SF).
Under forhandlingen stillede Victor Gram, Per Federspiel, Ole Bjørn Kraft, Helge Larsen og Iver Poulsen følgende forslag om overgang til næste sag på dagsordenen:
„Idet folketinget tager regeringens redegørelse til efterretning og godkender regeringens beslutning om oprettelsen af en enhedskommando for den sydlige del af NATOs nordregion,
går tinget over til næste sag på dagsordenen."
Over for dette dagsordensforslag stillede Aksel Larsen følgende:
„Idet folketinget tager udenrigsministerens og forsvarsministerens redegørelse til efterretning, beslutter det at lade spørgsmålet om Danmarks tiltrædelse eller ikke-tiltrædelse af den udarbejdede plan for etablering af en tysk-dansk NATO-fælleskommando afgøre ved en folkeafstemning.
Tinget går dermed over til næste sag på dagsordenen."
Tanken om at afholde folkeafstemning om enhedskommandoen afvistes af forsvarsministeren, der gjorde gældende, at regeringen på grundlag af tidligere trufne folketingsbeslutninger havde kompetence til administrativt at træffe de påtænkte afgørelser. Man havde imidlertid lovet en drøftelse af sagen i folketinget, og den havde nu fundet sted. „Men der er intet i forfatningen, der peger hen på, at der skal afholdes folkeafstemning om en sådan sag; jeg har vel snarere lov til at sige tværtimod. Dertil kommer, at efter min mening ville det være at tillægge denne sag en større betydning og en større rækkevidde, end den har, at bringe den ud til folkeafstemning. Jeg synes allerede, at sagen er bragt op på et niveau over, hvor den reelt hører hjemme, for det, der er tale om, er en ændring af visse kommandoforhold helt på grundlag af de hidtil gældende principper."
Efter forhandlingens afslutning vedtoges det af Victor Gram m. fl. stillede dagsordensforslag med 149 stemmer mod 13 (SF, Holger Eriksen og Axel Sørensen), idet 1 medlem (Jens P. Jensen) afholdt sig fra at stemme.
Aksel Larsens dagsordensforslag var dermed bortfaldet.