B 3 Folketingsbeslutning om Danmarks ratifikation af konventionen angående fiskeriet i det nordøstlige Atlanterhav, undertegnet i London den 24. januar 1959.

Af: Fiskeriminister Oluf Pedersen (DR)
Samling: 1959-60
Status: 2. behandlet/Vedtaget
Ved folketingsbeslutningen meddeler folketinget samtykke til Danmarks ratifikation af ovennævnte konvention angående fiskeriet i det nordøstlige Atlanterhav.

Angående konventionens formål og indhold anførte fiskeriministeren ved fremsættelsen af forslaget:

„Fiskeriet i Nordsøen og størstedelen af det nordøstlige Atlanterhav er for tiden reguleret af den internationale overenskomst af 5. april 1946 angående fastsættelse af maskestørrelser på fiskeredskaber og mindstemål for fisk, men denne konvention foreslås nu afløst af en ny omfattende et noget større område og tillige indeholdende mulighed for gennemførelse af flere foranstaltninger til beskyttelse af fiskebestanden.

Med hensyn til den nye konventions tilblivelse og nærmere indhold skal jeg tillade mig at henvise til de udførlige bemærkninger, der ledsager forslaget.

Til disse bemærkninger har jeg ikke stort at tilføje, ud over at jeg finder det rimeligt måske lidt nærmere at understrege, at et af de problemer, hvis løsning forårsagede de største vanskeligheder under de forud for konventionens endelige udformning førte forhandlinger, var overførelse til den nye konvention af de ved den såkaldte Nordsøkonvention af 1946 gældende bestemmelser.

Nordsøkonventionen af 1946 indeholder en bestemmelse om, at der kræves enstemmighed mellem samtlige i konventionen deltagende lande, såfremt der skal foretages blot den mindste ændring i de trufne aftaler.

Denne bestemmelse har forvoldt det danske fiskeri overordentlig store vanskeligheder, idet der i tiden mellem Nordsøkonventionens indgåelse i 1946 og dens ikrafttræden i 1954 havde udviklet sig et betydeligt industrifiskfiskeri i Danmark.

Ved udøvelsen af dette fiskeri, hvorved der særlig fanges sild, sker det i perioder, at der i fangsterne af sild forekommer større eller mindre mængder af en af de ved konventionen beskyttede fiskearter (hvillingen), og-man var derfor fra dansk side nødsaget til at søge gennemført en ordning, således at industrifiskfiskeriet kunne fortsætte.

Ved imødekommenhed fra de øvrige konventionslandes side lykkedes det da også at komme frem til en ordning, men denne sag viste tydeligt, at det var nødvendigt at tilstræbe en mulighed for at kunne springe fra en enkelt eller enkelte bestemmelser i konventionen, når forholdene har ændret sig, efter at vedkommende bestemmelse var vedtaget.

Man er derfor fra dansk side særdeles tilfreds med den mulighed, der ved den nye konvention er opnået til under særlige forhold at springe fra en enkelt bestemmelse (den såkaldte afhoppeklausul), ligesom jeg peger på den mulighed, der er til i løbet af 2 år efter den nye konventions ikrafttræden med 12 måneders varsel at kunne frigøre sig fra de fra Nordsøkonventionen af 1946 overførte bestemmelser eller en del heraf. Gennemførelse af denne bestemmelse har man fra dansk side under forhandlingerne lagt megen vægt på."

Forslaget til folketingsbeslutning vedtoges enstemmigt.
Partiernes ordførere
Chr. Christiansen (S), C. Melchior Hansen (V), Hans Baagø-Hansen (KF), A. C. Normann (RV), Kristian Kristensen (DR), Nikolaj Rosing (UFG) og L. Lynnerup Nielsen (DKP)