L 37 Lov om ind- og udførsel af fisk.

Af: Fiskeriminister Oluf Pedersen (DR)
Samling: 1958-59
Status: Stadfæstet
Lov nr. 360 af 27-12-1958
Loven træder i stedet for og har samme formål som lov nr. 295 af 21. december 1957 om ind- og udførsel af fisk (årbog 1957-58, side 218), hvilken lov havde gyldighed for kalenderåret 1958. Efter hvad der oprindelig var foreslået, skulle den nye lov gælde til 30. juni 1961, men dette tidspunkt ændredes under sagens behandling i folketinget til 30. juni 1960.

Samtidig er formuleringen af § 1 ændret lidt, som det nærmere omtales i bemærkningerne til lovforslaget, hvori det hedder:

„Den gældende lov nr. 295 af 21. december 1957 om ind- og udførsel af fisk er som de seneste tilsvarende love kun gældende for 1 år og udløber den 31. december 1958.

Danmark opretholder som bekendt et bilateralt samhandelsgrundlag med en række lande uden for Den europæiske Betalingsunion, og den for fiskeriministeren i lovforslaget indeholdte bemyndigelse er bl. a. nødvendig for at regulere samhandelen med fisk med disse lande. Også i en række af de vareudvekslingsaftaler, der er indgået med medlemmer af Den europæiske Betalingsunion, eksisterer fortsat for de forskellige arter af fisk og fiskeriprodukter i vidt omfang mængdebegrænsninger, som gør det påkrævet, at der er adgang til at regulere ind- og udførslen af sådanne varer fra og til disse lande.

Hertil kommer, at det endnu er uafklaret, hvorledes stillingen vil blive for handelen med landbrugsvarer, herunder fiskevarer, inden for det europæiske fællesmarked og i et muligt kommende europæisk frihandelsområde.

Da det har vist sig, at formuleringen af den sidste del af § 1 i den nugældende lov har givet anledning til, at der har rejst sig visse tvivlsspørgsmål om forståelsen, og der i den sidste tid er opstået visse vanskeligheder i forbindelse med afsætningen af en enkelt erhvervsgrens produkter, er der efter henstilling fra fiskerierhvervets hovedorganisationer foretaget en mindre ændring af paragraffens sidste del for at klargøre, at bestemmelsen indeholder hjemmel for fiskeriministeren til at fastsætte særlige regler for udførslen, når dette sker for at sikre og fremme afsætningen.

Det tilføjes, at sådanne regler kun vil blive fastsat efter indstilling fra vedkommende erhvervsorganisation.

Som følge af at hovedformålet med lovforslaget er at sikre og fremme afsætningen i lighed med, hvad tilfældet er med hensyn til landbrugsvarer i henhold til lov nr. 213 af 16. juni 1958 om afsætning af danske landbrugsvarer, har man fundet det praktisk, at nærværende lovforslags gyldighed ophører til samme tidspunkt som det, der er fastsat i sidstnævnte lov."

Lovforslaget henvistes efter 1. behandling til et udvalg, der i sin enstemmige betænkning udtaler:

„Udvalget har holdt 3 møder og har herunder modtaget skriftlige svar på en række til fiskeriministeren stillede spørgsmål.

Venstres og det konservative folkepartis medlemmer af udvalget har under forhandlingerne udtalt ønske om en begrænsning af lovens gyldighedsperiode. Fiskeriministeren har derefter stillet forslag om, at loven får gyldighed indtil 30. juni 1960 i stedet for 30. juni 1961.

Udvalget forudsætter, at fiskeriministeren ved udøvelsen af den i lovens § 1 givne bemyndigelse som hidtil forhandler med det af fiskeriministeriet nedsatte eksportudvalg."

Med den nævnte ændring vedtoges lovforslaget enstemmigt.
Partiernes ordførere
Johs. E. Larsen (S), Henry Gideon (V), H. C. Toft (KF), A. C. Normann (RV), Kristian Kristensen (DR) og L. Lynnerup Nielsen (DKP)