L 36 Lov om midlertidig ændring af lov om fortrinsret i høsten.

Af: Landbrugsminister Karl Skytte (RV)
Samling: 1957-58
Status: Stadfæstet
Lov nr. 298 af 21-12-1957
Loven har følgende indhold:

Den i lov nr. 50 af 14. februar 1951 § 4, 4. linje, fastsatte frist for fortrinsrettens bortfald, 1. januar, forlænges for den pr. 1. oktober 1957 forfaldne gæld til 1. marts 1958.

Ved lovforslagets fremsættelse udtalte landbrugsministeren bl. a.:

„Lovforslaget må ses på baggrund af de likviditetsvanskeligheder, der er opstået for landbruget som følge af de faldende produktpriser, hvortil kommer de i år meget vanskelige høstforhold, der i vidt omfang har forsinket høsten og dermed forringet landmændenes betalingsevne. "

I de bemærkninger, der ledsagede lovforslaget, henvistes til, at De samvirkende danske Landboforeninger og De samvirkende danske Husmandsforeninger havde anbefalet en sådan 2 måneders forlængelse af tidsfristen for fortrinsrettens bortfald.

Under henvisning til denne anbefaling blev lovforslaget ved 1. behandling tiltrådt af samtlige ordførere på nær Clausen (Olufskjær) (KF), der ikke fandt en ændring af loven med så kort varsel rimelig over for købmændene, som med føje havde kunnet forvente at få deres penge frigjort pr. 1. januar. Landbrugsministeren erkendte i sit svar, at købmændene ikke var tilfredse med den foreslåede ændring, men han mente ikke, at disse rent juridisk havde noget at klage over, da de stadig beholdt deres ret til at kræve pantebrevene indfriet pr. 1. oktober 1957, så at det var overladt til deres eget skøn, om de ville forlænge kreditten.

Under udvalgets arbejde med lovforslaget havde en deputation fra De samvirkende Købmandsforeninger i Danmark lejlighed til at redegøre for købmændenes stilling, der var den, at man måtte fraråde lovforslagets fremme. Forslaget blev imidlertid indstillet til vedtagelse i uændret form af et flertal (S, V, RV og DR), mens et mindretal (KF) erklærede ikke at kunne medvirke, hvilket Clausen (Olufskjær) ved lovforslagets 2. behandling motiverede således:

„Vi frygter, at denne ændring af loven vil forringe landmændenes muligheder for at opnå høstpantebreve i det kommende år, og det bliver vist desværre sådan, at man i det kommende forår vil se flere landmænd end tidligere få brug for høstpantebreve. Da vi ikke vil forskertse nogen muligheder, hverken for købmændene eller landmændene, kan vi ikke være med til at forringe disse muligheder og vil derfor undlade at stemme for lovforslaget."

Lovforslaget blev ved 3. behandling vedtaget enstemmigt med 122 stemmer, idet 19 medlemmer (KF) undlod at stemme.
Partiernes ordførere
Carl Petersen (S), Holger Justesen (V), L. Clausen (Olufskjær) (KF), Frederik Slipsager (RV) og Villy Fuglsang (DKP)