B 3 Folketingsbeslutning om folketingets samtykke i henhold til grundlovens § 57.

Af: Udvalget for Forretningsordenen (UFO)
Samling: 1956-57 (2. samling)
Status:
Den 14. juni 1957 anmeldtes i folketinget, at formanden fra justitsministeren havde modtaget en den 27. maj 1957 dateret skrivelse af følgende indhold:

„Ved dom afsagt den 12. oktober 1955 af østre landsret som ankeinstans blev direktør Thorstein Petersen, Thorshavn, for overtrædelse af bankloven, aktieselskabsloven og straffelovens §§ 162, 280, 296 og 302 idømt straf af fængsel i 8 måneder samt for bestandig frakendt retten til at udøve sagførervirksomhed. Ved dommen frifandtes han for nogle af de af tiltalen omfattede forhold.

Denne dom har direktør Thorstein Petersen i henhold til justitsministeriets tilladelse af 27. juni 1956 indanket for højesteret til frifindelse i en række forhold og i øvrigt til formildelse. Anklagemyndigheden har derefter ved ankemeddelelse af 2. juli 1956 påanket sagen til domsfældelse efter anklageskriftet og til skærpelse af den idømte straf.

I anledning af at direktør Thorstein Petersen nu er valgt til medlem af folketinget, har rigsadvokaten i vedlagte skrivelse af 23. maj 1957 under henvisning til grundlovens § 57, 1. punktum, indstillet, at der ex tuto søges indhentet samtykke fra folketinget til opretholdelse af tiltalen i det omfang, denne går ud på skærpelse, og domfældelse i de forhold, hvor der er sket frifindelse.

I overensstemmelse hermed skal justitsministeriet anmode om folketingets samtykke til, at den af anklagemyndigheden iværksatte kontraanke opretholdes.

Man vedlægger udskrifter af de i sagen afsagte domme, hvori anklageskriftet er gengivet, samt afskrift af anklagemyndighedens ankemeddelelse ved sagens indbringelse for højesteret" (F. sp. 201).

I overensstemmelse med folketingets forretningsordens § 17, stk. 3, blev skrivelsen overgivet til udvalget for forretningsordenen, der samme dag afgav betænkning over sagen og enstemmigt indstillede, at folketinget gav sit samtykke til, at den af anklagemyndigheden mod folketingsmand Thorstein Petersen iværksatte kontraanke opretholdtes (B. sp. 5).

Ved sagens behandling i folketinget oplyste Edel Saunte som ordfører for udvalget til valgs prøvelse, at Thorstein Petersen selv i en skrivelse havde udtalt ønske om, at samtykket blev givet.

Folketinget tiltrådte enstemmigt udvalgets indstilling (F. sp. 291).
Partiernes ordførere
Edel Saunte (S)