B 15 Forslag til folketingsbeslutning om at opfordre justitsministeren til at fremsætte forslag til en ny lov om biografvæsenets ordning.

Samling: 1955-56
Status: Bortfaldet
Forslaget til folketingsbeslutning gik ud på at opfordre justitsministeren til inden 1. februar 1957 at fremsætte forslag til lov om biografvæsenets ordning, hvorved bevillingssystemet ophæves.

Som ordfører for forslagsstillerne begrundede Hanne Budtz (KF) ved den skriftlige fremsættelse forslaget således:

„Ved behandlingen af forslaget til den gældende lov om biografteatervæsenets ordning blev spørgsmålet, om biografvæsenet her i landet skulle hvile på bevillingssystemet eller ordnes således, at der var fri næring på dette område, gjort til genstand for indgående drøftelser. Bevillingssystemet sejrede, men i tiden derefter er bevillingstildelingen i de enkelte tilfælde og bevillingssystemet i det hele jævnlig blevet stærkt kritiseret.

Forslagsstillerne er af den opfattelse, at bevillingssystemet, der vel måtte være sagligt begrundet, da biograferne og biografteaternæringen var noget nyt og uprøvet, nu har overlevet sig selv og derfor bør afskaffes, således at hele biografvæsenet reguleres ved lovbestemmelser, der ligger på linie med næringslovens almindelige bestemmelser om fri næring, eventuelt tilpasset efter de særlige vilkår, hvorunder biografnæring drives."

Efter at justitsministeren nærmere havde gjort rede for sagen, udtalte han afsluttende, at han så således på det, „at det må være målet, når forholdene er blevet mere normale på byggeområdet, at søge kommissionsforslaget fra 1950 gennemført. Det er som tidligere kommissionsforslag udtryk for et kompromis, men det er stærkere kompromispræget end tidligere forslag; det balancerer mellem bevillingssystemet og den frie næring, om man vil, idet det bygger på det hovedprincip, at der under givne forudsætninger skal finde opslag af bevillinger sted. Det er klart, at dette forslag først lader sig gennemføre, når forholdene på byggeområdet er normaliserede. Endvidere indeholder forslaget et princip, som jeg tror kan vinde det ærede medlems tilslutning, nemlig en begrænsning i justitsministeriets frie bevillingstildeling. Jeg ville være interesseret i en forhandling om netop dette forslag, idet jeg dog gerne vil understrege, at jeg ikke ønsker at binde mig dertil i alle enkeltheder. Jeg forstår f. eks. ikke, hvorfor man i kommissionsudkastet er gået bort fra tanken om at tildele landsorganisationer biografbevillinger. Der er stadig landsorganisationer, som jeg synes det ville være rimeligt at støtte med en biografbevilling.

På sagens nuværende stadium ville jeg anse det for rigtigst, at der blev nedsat et udvalg, som kunne drøfte den række af problemer, jeg har tilladt mig at pege på, og de problemer, som fra anden side måtte blive rejst."

Forslaget gav anledning til en ret indgående debat. Det henvistes efter 1. behandling til et udvalg, der ikke afgav betænkning.
Partiernes ordførere
Ib Kolbjørn (S), Helga Pedersen (V), Hanne Budtz (KF), Oluf Steen (RV), Alvilda Larsen (DKP) og J. M. Pedersen (DR)