L 135 Forslag til lov om sikkerhed i net- og informationssystemer i transportsektoren.

Af: Transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA)
Samling: 2017-18
Status: Stadfæstet
Rammelovforslaget har til formål at gennemføre NIS-direktivet (direktiv 2016/1148 af 6. juli 2018 om foranstaltninger, der skal sikre et højt fælles sikkerhedsniveau for net- og informationssystemer i hele Unionen) på transport-, bygnings- og boligministerens område.

Med forslaget indføres bl.a. sikkerhedskrav til de væsentligste offentlige og private enheder inden for transport-, bygnings- og boligområdet, der udpeges som operatører af væsentlige transporttjenester. Disse operatører kan eksempelvis være kendetegnet ved at være offentlige eller private enheder inden for vej-, bane-, luft- og havneområdet, som leverer en transporttjeneste, der er væsentlig for opretholdelsen af kritiske samfundsmæssige eller økonomiske aktiviteter, og er afhængige af net- og informationssystemer for at levere transporttjenesten.

Ifølge forslaget skal operatørerne underrette transport-, bygnings- og boligministeren og Center for Cybersikkerhed – i sin egenskab af nationalt centralt kontaktpunkt og national it-beredskabsenhed (CSIRT) – om eventuelle hændelser, der har forstyrrende virkning på deres levering af de væsentlige transporttjenester.

Med forslaget indføres desuden administrationsbestemmelser, så der kan fastsættes mere tekniske krav i bekendtgørelser.

Transport-, bygnings- og boligministeren fører tilsyn med overholdelse af reglerne på området.

Loven træder i kraft den 10. maj 2018. Det er også datoen for gennemførelse af ovennævnte direktiv i national lovgivning.
Forslaget blev vedtaget. For stemte 90 (S, DF, V, LA, RV og KF), imod stemte 0, hverken for eller imod stemte 19 (EL, ALT og SF).
Partiernes ordførere
Rasmus Prehn (S), Kim Christiansen (DF), Kristian Pihl Lorentzen (V), Henning Hyllested (EL), Villum Christensen (LA), Roger Courage Matthisen (ALT), Andreas Steenberg (RV), Rasmus Jarlov (KF) og Karsten Hønge (SF)