Behandlet sammen: R 4 og F 22.
Under forhandlingerne fremsattes følgende forslag til vedtagelse:
V 20. Af Kristen Touborg (SF) og Per Clausen (EL).
Fremsat 01-12-06 ...... FF 1844
Bortfaldet 05-12-06 ...... FF 1911
V 21. Af Inger Beinov Støjberg (V), Christian H. Hansen (DF) og Per Ørum Jørgensen (KF).
Fremsat 01-12-06 ...... FF 1846
Vedtaget 05-12-06 ....... FF 1911
V 22. Af Elisabeth Geday (RV) og Jens Peter Vernersen (S).
Fremsat 01-12-06 ...... FF 1869
Bortfaldet 05-12-06 ...... FF 1911
Fuld tekst:
V 20:
»Idet Folketinget udtrykker stor bekymring over den stigende fedme i den danske befolkning, den svigtende danske fødevarekontrol og den manglende sammenhæng i den fødevarepolitiske helhedstænkning, pålægges regeringen
- at sikre en massiv oprustning af fødevarekontrol på ikke under 2001-niveau,
- at momsfritage økologisk mad,
- at reducere momsen på frugt og grønt,
- at lægge afgift på sukker og fedt,
- at fremme mærkningsordning mod fede, meget sukkerholdige og sygdomsfremmende fødevarer til forbrugernes fordel,
- at fremlægge handlingsplan mod tilsætningsstoffer og kemikalier i fødevarer,
- at modvirke indførelsen af berigede fødevarer og
- at forske i alternativer til gmo-produkter, hvor der fokuseres på udviklingen af miljøvenlige og sunde produkter.«
V 21:
»Folketinget tager regeringens redegørelse til efterretning, idet Folketinget konstaterer, at
- Venstre, Det Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti gennemfører nultoleranceplanen i 2006, herunder ændring af fødevareloven (L 28), der indebærer en række forbedringer og skærpelser på fødevareområdet,
- Venstre, Det Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti har afsat 30,9 mio. kr. i 2006 og 26 mio. kr. i 2007 for at videreføre initiativer i nultoleranceplanen, til bekæmpelse af fugleinfluenza samt for generelt at sikre opgavevaretagelsen i fødevarekontrollen,
- Venstre, Det Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti yderligere har aftalt, at der i perioden 2007-2010 afsættes 57 mio. kr. til initiativer mod salmonella og kampylobakter,
- i december foreligger Rigsrevisionens beretning om fødevarekontrollen samt en uafhængig ekspertgruppes anbefalinger til, hvordan styringen af fødevarekontrollen kan indrettes mest hensigtsmæssigt. Herefter drøfter parterne resultaterne af undersøgelsen og i den forbindelse også, om der er behov for at tilføre fødevarekontrollen flere ressourcer.«
V 22:
»Idet Folketinget udtrykker stor bekymring over den tiltagende overvægt blandt danskere, den svigtende danske fødevarekontrol og den manglende sammenhæng i den fødevarepolitiske helhedstænkning, pålægges regeringen:
- at afsætte en pulje på 200 mio. kr. årligt over 3 år til at starte sunde - gerne økologiske - måltidsordninger på landets skoler og daginstitutioner,
- at styrke fødevarekontrollen markant med flere ressourcer, i første omgang 60 mio. kr. til bl.a. flere fødevarekontrollanter,
- at arbejde for en obligatorisk EU-ernæringsmærkning på alle fødevarer,
- at styrke dansk forskning i fødevarer, herunder i negative konsekvenser af tilsætningsstoffer og berigelser,
- at ministeren forholder sig restriktivt til ansøgninger om og markedsføring af berigede fødevarer i Danmark og
- at arbejde for en strammere kemikalielovgivning i EU, hvor alle kemikalier registreres og virksomhederne forpligtes til at undersøge risici ved dem, så forsigtighedsprincippet overholdes.«
Afstemning:
V 21 vedtaget med 60 stemmer (V, DF og KF) mod 51 (S, RV, SF og EL).
V 20 og V 22 var dermed bortfaldet.