L 103 Forslag til lov om Den Europæiske Unions udvidelse med Bulgarien og Rumænien.

Af: Udenrigsminister Per Stig Møller (KF)
Samling: 2005-06
Status: Beretning afgivet
Efter 1. behandling henvist til Europaudvalget (EUU).

Lovforslaget havde til formål at få Folketinget til at give sit samtykke til, at Danmark ratificerede (godkendte) den traktat, der ville gøre det muligt for Rumænien og Bulgarien at blive medlemmer af EU.

Tilbage i 1993 besluttede EU's stats- og regeringschefer, at alle de lande i Central- og Østeuropa, som ønskede at blive medlem af EU, kunne blive det, hvis de opfyldte nogle bestemte krav, de såkaldte Københavnskriterier. Disse er krav om respekt for demokrati og menneskerettigheder, en velfungerende markedsøkonomi samt krav om accept af EU's regelsæt. EU's forhandlinger med Rumænien og Bulgarien om opfyldelsen af Københavnskriterierne blev afsluttet i 2004, hvor EU's stats- og regeringschefer konkluderede, at de to lande kunne blive EU-medlemslande fra 1. januar 2007. Hvis Rumænien og Bulgarien på dette tidspunkt alligevel ikke var helt klar til medlemskabet, kunne EU dog udskyde medlemskabet med ét år frem til 1. januar 2008.

Lovforslaget blev ikke færdigbehandlet, da Europaudvalget tilsluttede sig regeringens vurdering af, at det ikke var hensigtsmæssigt at færdigbehandle forslaget før efteråret 2006, hvor Europa-Kommissionens endelige vurdering af Rumænien og Bulgariens opfyldelse af Københavnskriterierne ville foreligge.

Europaudvalget afgav i stedet en beretning over lovforslaget. I beretningen tilkendegav Europaudvalget, at man forventede, at forslaget ville blive genfremsat i Folketingsåret 2006-07 og færdigbehandlet inden udgangen af 2006.
Partiernes ordførere
Erling Bonnesen (V), Svend Auken (S), Martin Henriksen (DF), Helle Sjelle (KF), Lone Dybkjær (RV), Anne Grete Holmsgaard (SF) og Frank Aaen (EL)