L 209 Forslag til lov om ændring af lov om sygehusvæsenet og lov om offentlig sygesikring.

(Styrkelse af det frie sygehusvalg m.v.).

Af: Indenrigs- og sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen (V)
Samling: 2003-04
Status: Stadfæstet
Efter 1. beh. henvist til Sundhedsudvalget (SUU).

Efter 2. beh. henvist til fornyet behandling i Sundhedsudvalget (SUU).

Med loven sikres det, at patienter får klar og hurtig besked om dato og sted for undersøgelse eller behandling, samt om vedkommende kan tilbydes behandling inden for 2 måneder.

Desuden medfører loven, at patientvejlederne straks kan indhente de journaloplysninger, der er nødvendige.

Loven indebærer desuden, at indenrigs- og sundhedsministeren efter ansøgning fra en privat institution kan bestemme, at lovens frit valg-regler helt eller delvis skal finde anvendelse på institutionen, samt at det frie sygehusvalg udvides til at omfatte de to private rehabiliteringscentre OASIS og RCT-Jylland for traumatiserede flygtninge.

Med loven indføres der også mulighed for at opkræve gebyr for tolkebistand fra personer, der har boet i landet i 7 år og derover.

Det fremgik af bemærkningerne, at formålet med lovforslaget bl.a. var at styrke patienternes frie sygehusvalg, understøtte behandlingskvaliteten og øge patientsikkerheden.

Lovforslaget vedtaget med 92 stemmer (V, S, DF, KF, KD og Niels Helveg Petersen (RV)) mod 9 (SF, EL og Erik Mortensen (S)); 3 (RV) stemte hverken for eller imod.
Partiernes ordførere
Jørgen Winther (V), Karen Jespersen (S), Birthe Skaarup (DF), Else Theill Sørensen (KF), Lene Garsdal (SF), Naser Khader (RV), Pernille Falcon (EL) og Tove Videbæk (KD)